POLECA JAROSŁAW KITA. Truskawkowa Farmaceutów

2018-06-29 3:55:17

Istnieje wiele przepisów na nalewkę z truskawek, różnią się dodatkami i sposobem wykonania, jednak smak nalewki w głównej mierze zależy od jakości truskawek użytych do jej zrobienia.


Truskawki na nalewkę powinny być bardzo dojrzałe, ale bez jakichkolwiek oznak psucia (jedna nadpsuta truskawka popsuje smak całej nalewki) a najlepsze owoce to takie małe i bardzo ciemne. Mają one charakterystyczny, intensywny smak i są bardzo słodkie. Po długiej przerwie postanowiłem podzielić się moimi nowymi przepisami, opracowałem szybką nalewkę truskawkową, którą należy zaliczyć do rodziny „farmaceutów”. Jest to zmodyfikowany główny przepis, który pozwala wykonać nalewkę która w tym przypadku jest bardzo smaczna już po 4 tygodniach.

Niezbędne składniki:

● 1 kg bardzo dojrzałych i niedużych truskawek
● 500 g miałkiego cukru
● 2 nieduże cytryny (najlepiej bio)
● 3 nieduże pomarańcze (najlepiej bio)
● 1 l spirytusu 95%
● 1 l mleka 3.2 (może być UHT)

Sposób przygotowania:

Truskawki dokładnie wymyć i pozbyć się szypułek, pokroić w ćwiartki. Cytryny i pomarańcze dokładnie wyszorować, pokroić w plastry o grubości 5mm, pozbyć się wszystkich pestek. W słoju układać warstwy truskawek, pomarańczy i cytryn przesypując każdą warstwę cukrem. Całość zalać mlekiem a zdecydowanym ruchem wlać cały spirytus, lekko zamieszać (mleko powinno się lekko zwarzyć, czasem zważenie widać po kilkunastu minutach). Całość odstawić w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Macerować przez co najmniej 3 tygodnie (można miesiąc). Po tym czasie nalewkę zlać, owoce wycisnąć i wyrzucić a uzyskany syrop zmieszać z maceratem. Teraz najtrudniejszy etap, dokładną filtrację proponuję robić dwuetapowo, za pierwszym razem filtrować przez gęste płótno następnie przez filtry do kawy.

Uzyskaną nalewkę przelać do butelek można ją przechowywać leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu, jednak nalewka truskawkowa wykonana w ten sposób smakuje najlepiej jako świeża.

J.K.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *