PANNA COTTA

2017-08-11 11:31:34

Panna cotta to włoski deser , bardzo lubiany przez moje dzieci. Oznacza po prostu gotowaną śmietankę . Przepisów na ten smakołyk jest wiele, ale ja podam Wam mój sprawdzony, który znam od dawna. Najczęściej robię go latem z musem owocowym, ale wersja z czekoladowym sosem też jest pyszna choć dużo słodsza 😉

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884, www.slodkiemarzenia.com

Skład:
( na 4 kubeczki po 125 ml)

● 250 ml śmietanki 30 %
● 250 ml mleka
● 70 g cukru ( w tym 1 opakowanie cukru wanilinowego z ziarenkami wanilii)
● 10 g żelatyny spożywczej do deserów + 1/5 szklanki zimnej wody
● Opcjonalnie: 250 g owoców: truskawki, maliny itp. do zmiksowania + 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić , aby napęczniała. Śmietankę i mleko zagotować z cukrem. Jeśli ktoś woli zamiast cukru wanilinowego prawdziwą wanilię , to można dodać ½ laski. Kawałek laski wanilii należy wtedy rozciąć ,wyskrobać nożykiem lub łyżeczką nasionka ze środka i dodać do gorącego płynu. Rozcięte łupinki również można wrzucić do gotowanej śmietanki, żeby nie zmarnowała się ani odrobina smaku. Po zagotowaniu odstawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać kilka razy , aż żelatyna się rozpuści. Całość odstawić na bok do przestudzenia.
W tym czasie należy przygotować kubeczki , w których panna cotta zastygnie. Można podać ją w takich kubeczkach lub zaserwować bardziej elegancko i wyjąć ją z pojemniczka na talerzyk. W tym przypadku sugeruję przygotować deser w silikonowych foremkach na babeczki. Można również zwiększyć ilość płynu i wlać do większej silikonowej foremki. Przykładem może być podanie panna cotty w formie babki jak na dołączonym zdjęciu.
Wystudzony płyn przelać przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek lub zanieczyszczeń i rozlać do pojemniczków. Następnie włożyć do lodówki na min. 3 h.

Owoce zmiksować z cukrem waniliowym i polać musem wyłożony na talerz deser.

Smacznego!
Sylwia Szajter-Ziółek

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *