Aktualności

Badaczka ze szpitala MSWiA: opracowaliśmy test identyfikujący pacjentów narażonych na…

Opracowaliśmy test identyfikujący pacjentów narażonych na ciężki przebieg COVID-19. Zwalidowaliśmy go klinicznie i laboratoryjnie. Test czeka na komercjalizację - powiedziała dr Paula Dobosz ze szpitala MSWiA w Warszawie. NCBR dofinansowało…

Za dwa tygodnie na Omikron może przypadać 90 proc. zakażeń

Należy oczekiwać, że za dwa tygodnie na Omikron może przypadać 90 proc. zakażeń – powiedział PAP dr Franciszek Rakowski z Interdyscyplinarnego Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego UW. W szczycie kolejnej…

Zidentyfikowano gen odpowiedzialny za ryzyko ciężkiego Covid-19; powstanie test dla…

 Białystok, 13.01.2022. Minister zdrowia Adam Niedzielski (C), rektor Uniwersytetu Medycznego prof. Adam Jacek Krętowski (P) oraz prezes Agencji Badań Medycznych dr hab. Radosław Sierpiński (L) podczas konferencji prasowej na Uniwersytecie…

  • 1
  • 2
  • 3

PANNA COTTA

2017-08-11 11:31:34

Panna cotta to włoski deser , bardzo lubiany przez moje dzieci. Oznacza po prostu gotowaną śmietankę . Przepisów na ten smakołyk jest wiele, ale ja podam Wam mój sprawdzony, który znam od dawna. Najczęściej robię go latem z musem owocowym, ale wersja z czekoladowym sosem też jest pyszna choć dużo słodsza 😉

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884, www.slodkiemarzenia.com

Skład:
( na 4 kubeczki po 125 ml)

● 250 ml śmietanki 30 %
● 250 ml mleka
● 70 g cukru ( w tym 1 opakowanie cukru wanilinowego z ziarenkami wanilii)
● 10 g żelatyny spożywczej do deserów + 1/5 szklanki zimnej wody
● Opcjonalnie: 250 g owoców: truskawki, maliny itp. do zmiksowania + 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić , aby napęczniała. Śmietankę i mleko zagotować z cukrem. Jeśli ktoś woli zamiast cukru wanilinowego prawdziwą wanilię , to można dodać ½ laski. Kawałek laski wanilii należy wtedy rozciąć ,wyskrobać nożykiem lub łyżeczką nasionka ze środka i dodać do gorącego płynu. Rozcięte łupinki również można wrzucić do gotowanej śmietanki, żeby nie zmarnowała się ani odrobina smaku. Po zagotowaniu odstawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać kilka razy , aż żelatyna się rozpuści. Całość odstawić na bok do przestudzenia.
W tym czasie należy przygotować kubeczki , w których panna cotta zastygnie. Można podać ją w takich kubeczkach lub zaserwować bardziej elegancko i wyjąć ją z pojemniczka na talerzyk. W tym przypadku sugeruję przygotować deser w silikonowych foremkach na babeczki. Można również zwiększyć ilość płynu i wlać do większej silikonowej foremki. Przykładem może być podanie panna cotty w formie babki jak na dołączonym zdjęciu.
Wystudzony płyn przelać przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek lub zanieczyszczeń i rozlać do pojemniczków. Następnie włożyć do lodówki na min. 3 h.

Owoce zmiksować z cukrem waniliowym i polać musem wyłożony na talerz deser.

Smacznego!
Sylwia Szajter-Ziółek

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *