OKOLICE PODNIEBIENIA. Śledzie korzenne

2015-12-30 12:35:10

Święta to szczególny czas dla mnie… bo spędzony długimi godzinami w kuchni. Gdybym miała wskazać ulubioną potrawę? Bez wątpienia dania ze śledziem w roli głównej. Nigdy nie trzymam się ściśle tradycyjnych przepisów. Sięgam po przepisy z najstarszych książek z polskimi przepisami, ale zawsze interpretuję je według własnej wyobraźni… Życzę Wszystkim czytelnikom aby ich święta Bożego Narodzenia były zdrowe, radosne w gronie rodzinnym wśród najbardziej smacznych potraw…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mieszkanka Legionowa,
uczestniczka III edycji programu MasterChef
Sylwia CHRZANOWSKA
Poleca

ŚLEDZIE KORZENNE
Składniki:
● 4-5 filetów śledziowych
● 1 cebula pokrojona w pióra
● 1 łyżeczka musztardy dijon
● garść suszonej żurawiny
● szklanka oleju
● 1 łyżka miodu
● 1 łyżka cynamonu
● szczypta przyprawy piernikowej
● 2-3 goździki
● pieprz
● 1 kulka ziela angielskiego

Wymoczone wcześniej filety śledziowe pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Suszoną żurawinę wymocz we wrzątku przez około 30min. Musztardę, miód, pieprz posiekane goździki, ziele angielskie, cynamon, żurawinę i goździki mieszamy we wspólnym naczyniu razem z olejem. Dodajemy pokrojonego paski śledzia i ponownie mieszamy.
Podajemy z cebulą.
Marynujemy około doby.

Smacznego!

 

Related Post

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *