Na majowe weekendy… BEZA!

2016-04-20 2:50:29

Nie ma nic lepszego niż biała , lekko chrupiąca, rozpływajaca się na języku bezowa rozkosz …


Tym bardziej, że  w tej wersji  jest  prosta do zrobienia, a to nic innego niż pyszny bezowy torcik z bitą śmietaną i owocami czyli

Beza Pavlovej
Nazwa tego deseru pochodzi od nazwiska słynnej rosyjskiej promabaleriny Anny Pawłowej. Tradycja głosi, że został on dla niej przygotowany w czasie jej tournée po Australii i Nowej Zelandii w latach 30-tych ubiegłego wieku.
Bezę można upiec dzień wcześniej, a resztę  przygotować na 1-2 godziny przed zjedzeniem.

Na bezę o średnicy 22 cm potrzeba:
● 6 białek, szczypta soli
● 300 g drobnego cukru do wypieków
● 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
● 1 łyżka octu, najlepiej jabłkowego ( ale niekoniecznie, może być zwykły)

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, po 1 łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać ocet i ciągle ubijajac dodać przesianą skrobię ziemniaczaną. Po tym skończyć ubijanie, a całość delikatnie przemieszać łyżką.

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia” tel. 515 135 884 www.slodkiemarzenia.com

Sylwia Szajter-Ziółek
Pracownia tortów artystycznych
„Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884
www.slodkiemarzenia.com

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze, z drugiej strony ( jeśli narysujemy okrąg z tej samej strony, na której będziemy nakładać ubitą pianę, ołówek odciśnie się na bezie) narysować okrąg o 22 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować, wyrównując boki bezy szpatułką ku górze. Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Całość wstawić do nagrzanego uprzednio piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec ok  1,5 godziny. Studzić należy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Beza będzie miała chrupiące boki i delikatne wnętrze.

 

Przybranie:
● 500 ml śmietany kremówki (min 30 % tłuszczu)
● 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
● 2-3 łyżki serka mascarpone (opcjonalnie)
● świeże lub mrożone owoce (najlepiej maliny, truskawki czy jagody)
Śmietanę ubić z dodatkiem cukru wanilinowego, na koniec ubijania dodając serek maskarpone. Nałożyć na przygotowaną bezę i udekorować świeżymi owocami.
Mrożone owoce można zmiksować i polać całość w ten sposób powstałym owocowym sosem.

Życzę smacznego 🙂

Poleca Sylwia Szajter-Ziółek
Pracownia tortów artystycznych
„Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884
www.slodkiemarzenia.com

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *