KONKURS KULINARNY. Najlepsza Potrawa Tradycyjna, Wola Kiełpińska 2019

2019-10-22 2:06:34

Pielęgnowanie Dziedzictwa Kulinarnego w oparciu o produkty tradycyjne i regionalne jest szansą dla mieszkańców i kluczem dla rozwoju regionu. Tradycje kulinarne są częścią naszej tożsamości kulturowej i narodowej


Konkurs w Woli Kiełpińskiej, który odbył się 27.09.2019 miał za zadanie promocję produktów naszego regionu, które mają niepowtarzalny charakter, smak i najwyższą jakość, oraz wytwarzane są naturalnymi metodami produkcji.
To już 13 konkurs – NAJLEPSZA POTRAWA TRADYCYJNA. Organizatorem był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego oraz Urząd Miasta i Gminy  Serock.
Imprezę swoją obecnością zaszczycili:
– Pani Agata Kowalczyk – przedstawicielka Urzędu Marszałkowskiego Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
– Pan Paweł Smoliński  – Dyrektor Terenowego Oddziału Krajowego Wsparcia Rolnictwa w Warszawie,
– Pani Danuta Bronowska – przedstawicielka Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Oddział Poświętne,
– Pani Agnieszka Sipika – przedstawicielka  Oddziału KRUS w Nowym Dworze Mazowieckim,
– Pan Robert Wróbel – Starosta Powiatu Legionowskiego,
– Pani Anna Gajewska – radna Rady Powiatu w Legionowie,
– Pan Artur Borkowski  – Burmistrz Miasta i Gminy Serock,
– Pan Marek Bąbolski – Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Serock,
– Pan Mariusz Rosiński – Przewodnicząca Rady Miasta i Gminy Serock , radni Miasta i Gminy Serock,
– Pani Beata Leszczyńska – Dyrektor Zespołu Szkól Ponadgimnazjalnych w Serocku,
– Radni Rady Miasta i Gminy Serock
– Andrzej Marchlewski – Proboszcz Parafii Zegrze z siedzibą w Woli Kiełpińskiej,
– Pan Marian Malinowski – Prezes Ochotniczej Straży Pożarnej w Woli Kiełpińskiej,
– sołtysi z terenu Gminy Serock,
W konkursie brało udział 82. uczestników z terenu powiatu legionowskiego. Uczestnicy przygotowali 95 potraw w sześciu kategoriach:
1. Potrawy jarskie i półmięsne
2. Wyroby i potrawy mięsne
3. Ciasta i chleby
4. Napoje
5. Młode talenty kulinarne
6. Przetwory w słoiku.
Z każdym rokiem konkurs cieszy się coraz większą popularnością, zwiększa się ilość uczestników i wrasta poziom ogólny konkursu. Wiedza i talenty kulinarne Pań z Kół Gospodyń nie mają granic. Budujący jest również udział młodzieży z Powiatowego Zespołu Szkół  Ponadgimnazjalnych w Serocku.

Wyniki konkursu

Komisja oceniająca 23 potrawy jarskie i półmięsne w składzie:  Przewodnicząca – Agnieszka Bąk,  członkowie: Agata Kowalczyk, Andrzej Kołodziejczyk, Marek Bąbolski  i Józef Lutomirski  przyznała kolejno miejsca:

1. Pani Iwonie Garbulińskiej  zam. Dosin za KOTLETY ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z BOCZKIEM,
2. Pani Wandzie  Winnickiej   zam. Dębe za STROGONOW Z JELENIA,
3. Pani Anecie Roguckiej  zam. Jachranka za RYBNĄ POLEWKĘ,
oraz wyróżnienie dla P. Iwony Goss  zam. Karolino za FARSZYNKI Z MIĘSEM .
Komisja oceniająca 20  produktów  w kategorii ciasta i chleby  w składzie:  Przewodnicząca – Danuta Bronowska, członkowie: Bożena Kalinowska, Artur Borkowski,  Mariusz Rosiński, Agnieszka Sipika  przyznała kolejno miejsca:
1. Pani Magdalenie Sitarskiej  zam. Gąsiorowo za ciasto MAKOWIEC Z JABŁKIEM
2. Pani Jadwidze Wołynik zam. Legionowo za ciasto SWOJSKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
3. Pani Marzenie Nowakowskiej   zam. Dosin   za CHLEB ZIOŁOWY
oraz wyróżnienie dla P. Marii Pietrzak   zam. Guty za SERCA DROŻDŻOWE
Komisja oceniająca 22 produkty w kategorii wyroby i potrawy mięsne  w składzie:  Przewodnicząca – Anna Gajewska, członkowie: Joanna Kajdanowicz, Julia Ratajczyk, Sławomir Czerwiński i  Krzysztof  Zakolski  przyznała kolejno miejsca:
1. Pani Irenie Kowalskiej zam. Karolino  za  ŻEBERKA W MIODOWYM SOSIE,
2. Pani Elżbiecie Stramka  zam. Karolino  za  RYBĘ FASZEROWANĄ,
3. Pan Halinie Nałęcz  zam. Marynino   za KARKÓWKĘ W SOSIE WARZYWNYM,
oraz wyróżnienie dla P. Teresy Srebnik  zam. Wola Smolana za POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE.

Komisja oceniająca 26 produktów w kategorii  napoje, w składzie:  Przewodnicząca; Justyna Matuszewska  – członkowie: Wiesław Winnicki, Krzysztof  Zakolski i  Marian Malinowski przyznała kolejno miejsca:
1. Pani Magdalenie Jakubowskiej – Gniadek   zam. Ludwinowo Zegrzyńskie za nalewkę IMBIRÓWKA,
2. Pani Emilianie Welc zam. Jachranka  za NALEWKĘ PIGWOWĄ,
3. Pani Wandzie Szczepańskiej  zam. Wola Kiełpińska za NALEWKĘ ZE ŚLIWEK,
oraz wyróżnienie dla P. Wioletty Gostkowskiej     zam. Dosin   za NALEWKĘ Z PIGWY

Komisja oceniająca  14 potraw w kategorii MŁODE TALENTY KULINARNE, w składzie:  Przewodnicząca; Małgorzata Bilińska – Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Skubianka  , członkowie: Halina Nałęcz – Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Marynino, Iwona Garbulińska –  Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Dosin i Agnieszka Pietrzak  Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Guty przyznała kolejno miejsca:
1. Pani Andżelice Zalewskiej i  zam. Wiktoryn za ciasto MARZENIE SERNKOWE,
2. Panu Mateuszowi Buchwald zam. Łajski za DYNIOWE RACUSZKI,
3. Pani Julii Karasiewicz  zam. Legionowo za PLACEK Z DYNI,
oraz wyróżnienie dla P. Wiktorii Sosnowskiej  zam. Ludwinowo Zegrzyńskie za KAKAOWĄ ZEBRĘ
Komisja oceniająca 22 produkty w kategorii PRZETWORY W SŁOIKU, w składzie:  Przewodniczący – Paweł Smoliński, członkowie: Gabriela Książyk, Krzysztof Pielach, i Adam Kaczmarczyk przyznała kolejno miejsca:
1. Pani Dorocie Dyga zam. Gąsiorowo za SER PODPUSZCZKOWY W ZALEWIE ZIOŁOWEJ,
2. Pani Bogusławie Żaczkiewicz  zam. Kania Polska za KONFITURĘ ZE ŚLIWEK,
3. Pani Mariannie Makowskiej   zam. Marynino za SAŁATĘ Z ZIELONYCH POMIDORÓW,
oraz wyróżnienie dla P. Ewy Tyszkiewicz  zam. Serock za PŁATKI NAGIETKA Z JABŁKIEM
Sponsorem nagród dla uczestników konkursu był Starosta Powiatu Legionowskiego.
Specjalne nagrody ufundował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oddział Warszawa. Gratulujemy wszystkim zwycięzcom i wyróżnionym!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *