KONKURS KULINARNY. Najlepsza Potrawa Tradycyjna, Wola Kiełpińska 2019
2019-10-22 2:06:34
Pielęgnowanie Dziedzictwa Kulinarnego w oparciu o produkty tradycyjne i regionalne jest szansą dla mieszkańców i kluczem dla rozwoju regionu. Tradycje kulinarne są częścią naszej tożsamości kulturowej i narodowej
Konkurs w Woli Kiełpińskiej, który odbył się 27.09.2019 miał za zadanie promocję produktów naszego regionu, które mają niepowtarzalny charakter, smak i najwyższą jakość, oraz wytwarzane są naturalnymi metodami produkcji.
To już 13 konkurs – NAJLEPSZA POTRAWA TRADYCYJNA. Organizatorem był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego oraz Urząd Miasta i Gminy Serock.
Imprezę swoją obecnością zaszczycili:
– Pani Agata Kowalczyk – przedstawicielka Urzędu Marszałkowskiego Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
– Pan Paweł Smoliński – Dyrektor Terenowego Oddziału Krajowego Wsparcia Rolnictwa w Warszawie,
– Pani Danuta Bronowska – przedstawicielka Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Oddział Poświętne,
– Pani Agnieszka Sipika – przedstawicielka Oddziału KRUS w Nowym Dworze Mazowieckim,
– Pan Robert Wróbel – Starosta Powiatu Legionowskiego,
– Pani Anna Gajewska – radna Rady Powiatu w Legionowie,
– Pan Artur Borkowski – Burmistrz Miasta i Gminy Serock,
– Pan Marek Bąbolski – Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Serock,
– Pan Mariusz Rosiński – Przewodnicząca Rady Miasta i Gminy Serock , radni Miasta i Gminy Serock,
– Pani Beata Leszczyńska – Dyrektor Zespołu Szkól Ponadgimnazjalnych w Serocku,
– Radni Rady Miasta i Gminy Serock
– Andrzej Marchlewski – Proboszcz Parafii Zegrze z siedzibą w Woli Kiełpińskiej,
– Pan Marian Malinowski – Prezes Ochotniczej Straży Pożarnej w Woli Kiełpińskiej,
– sołtysi z terenu Gminy Serock,
W konkursie brało udział 82. uczestników z terenu powiatu legionowskiego. Uczestnicy przygotowali 95 potraw w sześciu kategoriach:
1. Potrawy jarskie i półmięsne
2. Wyroby i potrawy mięsne
3. Ciasta i chleby
4. Napoje
5. Młode talenty kulinarne
6. Przetwory w słoiku.
Z każdym rokiem konkurs cieszy się coraz większą popularnością, zwiększa się ilość uczestników i wrasta poziom ogólny konkursu. Wiedza i talenty kulinarne Pań z Kół Gospodyń nie mają granic. Budujący jest również udział młodzieży z Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku.
Wyniki konkursu
Komisja oceniająca 23 potrawy jarskie i półmięsne w składzie: Przewodnicząca – Agnieszka Bąk, członkowie: Agata Kowalczyk, Andrzej Kołodziejczyk, Marek Bąbolski i Józef Lutomirski przyznała kolejno miejsca:
1. Pani Iwonie Garbulińskiej zam. Dosin za KOTLETY ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z BOCZKIEM,
2. Pani Wandzie Winnickiej zam. Dębe za STROGONOW Z JELENIA,
3. Pani Anecie Roguckiej zam. Jachranka za RYBNĄ POLEWKĘ,
oraz wyróżnienie dla P. Iwony Goss zam. Karolino za FARSZYNKI Z MIĘSEM .
Komisja oceniająca 20 produktów w kategorii ciasta i chleby w składzie: Przewodnicząca – Danuta Bronowska, członkowie: Bożena Kalinowska, Artur Borkowski, Mariusz Rosiński, Agnieszka Sipika przyznała kolejno miejsca:
1. Pani Magdalenie Sitarskiej zam. Gąsiorowo za ciasto MAKOWIEC Z JABŁKIEM
2. Pani Jadwidze Wołynik zam. Legionowo za ciasto SWOJSKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
3. Pani Marzenie Nowakowskiej zam. Dosin za CHLEB ZIOŁOWY
oraz wyróżnienie dla P. Marii Pietrzak zam. Guty za SERCA DROŻDŻOWE
Komisja oceniająca 22 produkty w kategorii wyroby i potrawy mięsne w składzie: Przewodnicząca – Anna Gajewska, członkowie: Joanna Kajdanowicz, Julia Ratajczyk, Sławomir Czerwiński i Krzysztof Zakolski przyznała kolejno miejsca:
1. Pani Irenie Kowalskiej zam. Karolino za ŻEBERKA W MIODOWYM SOSIE,
2. Pani Elżbiecie Stramka zam. Karolino za RYBĘ FASZEROWANĄ,
3. Pan Halinie Nałęcz zam. Marynino za KARKÓWKĘ W SOSIE WARZYWNYM,
oraz wyróżnienie dla P. Teresy Srebnik zam. Wola Smolana za POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE.
Komisja oceniająca 26 produktów w kategorii napoje, w składzie: Przewodnicząca; Justyna Matuszewska – członkowie: Wiesław Winnicki, Krzysztof Zakolski i Marian Malinowski przyznała kolejno miejsca:
1. Pani Magdalenie Jakubowskiej – Gniadek zam. Ludwinowo Zegrzyńskie za nalewkę IMBIRÓWKA,
2. Pani Emilianie Welc zam. Jachranka za NALEWKĘ PIGWOWĄ,
3. Pani Wandzie Szczepańskiej zam. Wola Kiełpińska za NALEWKĘ ZE ŚLIWEK,
oraz wyróżnienie dla P. Wioletty Gostkowskiej zam. Dosin za NALEWKĘ Z PIGWY
Komisja oceniająca 14 potraw w kategorii MŁODE TALENTY KULINARNE, w składzie: Przewodnicząca; Małgorzata Bilińska – Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Skubianka , członkowie: Halina Nałęcz – Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Marynino, Iwona Garbulińska – Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Dosin i Agnieszka Pietrzak Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Guty przyznała kolejno miejsca:
1. Pani Andżelice Zalewskiej i zam. Wiktoryn za ciasto MARZENIE SERNKOWE,
2. Panu Mateuszowi Buchwald zam. Łajski za DYNIOWE RACUSZKI,
3. Pani Julii Karasiewicz zam. Legionowo za PLACEK Z DYNI,
oraz wyróżnienie dla P. Wiktorii Sosnowskiej zam. Ludwinowo Zegrzyńskie za KAKAOWĄ ZEBRĘ
Komisja oceniająca 22 produkty w kategorii PRZETWORY W SŁOIKU, w składzie: Przewodniczący – Paweł Smoliński, członkowie: Gabriela Książyk, Krzysztof Pielach, i Adam Kaczmarczyk przyznała kolejno miejsca:
1. Pani Dorocie Dyga zam. Gąsiorowo za SER PODPUSZCZKOWY W ZALEWIE ZIOŁOWEJ,
2. Pani Bogusławie Żaczkiewicz zam. Kania Polska za KONFITURĘ ZE ŚLIWEK,
3. Pani Mariannie Makowskiej zam. Marynino za SAŁATĘ Z ZIELONYCH POMIDORÓW,
oraz wyróżnienie dla P. Ewy Tyszkiewicz zam. Serock za PŁATKI NAGIETKA Z JABŁKIEM
Sponsorem nagród dla uczestników konkursu był Starosta Powiatu Legionowskiego.
Specjalne nagrody ufundował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oddział Warszawa. Gratulujemy wszystkim zwycięzcom i wyróżnionym!