Jabłka w karmelu

2017-02-13 1:06:45

Najbardziej znana słodka przekąska w Stanach Zjednoczonych. Karmel jest twardy, ale aksamitny w smaku, a obecność zdrowych owoców sprawia, że słodycz staje się mniej zakazana 😉

Składniki:
● czerwone nieduże, twarde jabłka (czerwone jabłka nie stracą koloru po włożeniu do gorącego karmelu)
● drewniane patyczki do lodów (można też użyć patyczków do lizaków lub nawet podzielonych na pół pałeczek do sushi)
● 2 szkl cukru białego lub trzcinowego
● ok ¼ szkl wody
● ok. ½ szkl syropu kukurydzianego – syrop spowoduje, że karmel będzie lśnił na jabłkach i zapobiegnie krystalizacji cukru w czasie gotowania
● ekstrakt z wanilii
● ok. 150 g masła w temp. pokojowej, pokrojonego w kostkę
● szczypta soli
● kolorowa posypka, orzechy lub granola do obtaczania jabłek

Przygotowanie:

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia” tel. 515 135 884, www.slodkiemarzenia.com

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884, www.slodkiemarzenia.com

Jabłka myjemy, osuszamy, odrywamy ogonki, a w ich miejsce wciskamy drewniane patyki. Na deseczkę lub blaszkę wykładamy papier do pieczenia, miejsca na które będziemy odkładać jabłka w karmelu. Do małego, ale głębokiego rondelka wlewamy gorącą wodę, dodajemy cukier i syrop. Całość należy zagotować. Karmel gotujemy na średnim ogniu. Nie wolno mieszać w trakcie gotowania! Cukier, który ewentualnie może się krystalizować na ściankach ściągamy pędzelkiem zanurzonym w zimnej wodzie. Co jakiś czas należy przemyć pędzelkiem ściankę garnka na wysokości gotującej się mikstury, tak aby pozostała czysta. Całość gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru, który ściemnieje, gdy zdejmiemy garnek z ognia. Odstawiamy garnek z palnika i wtedy dokładamy masło, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli, dla zrównoważenia smaku. Tłuszcz z masła może rozwarstwiać masę, ale wszystko należy szybko wymieszać, bo karmel prędko stygnie. Karmel jest gotów. Trzymając jabłka za wbite patyczki zanurzamy w masie karmelowej, a następnie obtaczamy przygotowana posypką. Gotowe jabłka odkładamy na przygotowany papier i czekamy ok 10 min, aż karmel stężeje. Jeśli kupimy większe jabłka, można je zanurzać w karmelu tylko częściowo i tak porcja słodyczy będzie duża 🙂
Uwaga: Gdy karmel jest gorący, należy bardzo uważać! Przykleja się natychmiast do skóry, powodując niebezpieczne oparzenia! W trakcie pracy z gorącym karmelem należy szczególnie pilnować dzieci !

Smacznego !
Sylwia
Szajter-Ziółek

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *