test

GOLĄDKOWO. Żywienie jest w cenie!

2017-12-17 4:08:27

Posiadają wiedzę i umiejętności właściwe dla swojego zawodu, potrafią współpracować w zespole, cechuje ich wysoka kultura osobista, odpowiedzialność i zaangażowanie – tak jednym zdaniem można przestawić sylwetkę absolwenta golądkowskiego technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Zespół Szkół w Golądkowie odkąd sięgamy pamięcią kształci w zawodach związanych z szeroko pojętą gastronomią i może pochwalić się wieloma sukcesami na tym polu. Wystarczy przypomnieć chociażby trzykrotnie otrzymany Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za: „Chleb golądkowski na zakwasie” w 2010 roku, „Golądkowski miód z mniszka” w 2012 roku, czy wreszcie „Pasztet z soczewicy czerwonej z ziarnami dyni i pestkami słonecznika” w roku 2016.


O wysokiej jakości kształcenia świadczą przede wszystkim wyniki egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. W roku szkolnym 2016/2017 zdawalność kwalifikacji T.06 – Sporządzanie potraw i napojów wyniosła 100%.

Cieszą również wysokie miejsca w Olimpiadach. W ubiegłym roku szkolnym Edyta Wilga – jako uczennica klasy III została finalistką Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. W tym roku odniosła kolejny sukces trafiając do grona stypendystów Prezesa Rady Ministrów. Podczas uroczystego rozdania dyplomów, 29 listopada w oranżerii Muzeum Romantyzmu w Opinogórze, uczennicy towarzyszyła dumna mama i nie mniej dumna dyrektor Ewa Leszczyńska.

Wysokie wyniki i sukcesy, to efekt pracy uczniów, którzy przede wszystkim chcą korzystać
z możliwości, jakie stwarza im szkoła. A te są godne pozazdroszczenia. Wykwalifikowani nauczyciele, nowoczesne, doskonale wyposażone pracownie, praktyczna nauka zawodu realizowana we współpracy z pracodawcami – to tylko niektóre z nich.

Uczniowie „Dziubińskiej”, dzięki współpracy ze Stowarzyszeniem EkoGolądkowo, mają także okazję uczestniczyć w obsłudze gastronomicznej wielu wydarzeń organizowanych przez Krajową Radę Izb Rolniczych, takich jak chociażby konferencje odbywające się w gmachu Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej.

Dziś golądkowska „żywieniówka” poleca naszym czytelnikom dania na wigilijny stół:

Ciasteczka kruche:
Normatyw surowcowy: 0,50kg mąki, 0,20kg cukru pudru, 0,25kg masła, 1 jajo, 2 żółtka, 0,01 kg cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, masło, cukier i cukier waniliowy posiekać nożem na stolnicy. Dodać jaja i zagnieść. Schłodzić. Rozwałkować ciasto na stolnicy na placek 3 mm grubości. Wycinać foremkami dowolne kształty. Piec na złoty kolor. Do ciasta można dodać mak, orzechy posiekane, dowolny zapach

Sałatka śledziowa z czerwoną cebulą i kukurydzą.
Normatyw surowcowy: 4 śledzie solone, 1 cebula czerwona, puszka kukurydzy, 1 duże jabłko,
2 – 3 łyżki majonezu, sok z ½ cytryny, ziarna granatu, pieprz

Wykonanie: Wymoczone i wysuszone śledzie pokroić w kawałki, a cebulę w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Kukurydzę odcedzić. Wymieszać wszystkie składniki, dodać majonez. Sałatkę odstawić do lodówki, przed podaniem dodać kilka ziaren granatu.

 

Życzymy smacznego !!!!

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *