GALA II EDYCJI MAZOWIECKIEGO ZAGRODOWYCH KONKURSU SERÓW
2017-12-26 4:36:50
Kolejna, już druga edycja Konkursu za nami. Dnia 11 grudnia 2017r, w siedzibie Marszałka Województwa Mazowieckiego w Warszawie przy ul. Jagiellońskiej 26 odbyła się uroczystość wręczenia nagród laureatom. Nagrody wręczali Janina Ewa Orzełowska Wicemarszałek Województwa Mazowieckiego, Leszek Przybytniak Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Terenów Wiejskich Sejmiku Województwa Mazowieckiego oraz Kazimierz Porębski Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie. Jako nagrody wręczono sprzęt gospodarstwa domowego.
W konkursie przyznano po 3 narody w każdej kategorii i po dwa wyróżnienia, jedno z wyróżnień było wyróżnieniem specjalnym z nagrodą rzeczową. Pozostali wyróżnieni otrzymali upominki pamiątkowe. Wszyscy nagrodzeni i wyróżnieni otrzymali dyplomy okolicznościowe.
Konkurs jest organizowany z inicjatywy Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie. Współorganizatorem jest Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie.
Konkurs przebiegał dwuetapowo. Pierwszy etap został rozegrany we wszystkich Oddziałach MODR (Radom, Płońsk, Ostrołęka Płock, Bielice, Siedlce). Łącznie w dwóch kategoriach uczestniczyło 77 producentów z województwa mazowieckiego (w ubiegłym roku 63). Najwięcej uczestników okręgowych zanotowano w Radomiu, Siedlcach i Ostrołęce.
– Ten konkurs pokazuje, że zainteresowanie serami zagrodowymi jest naprawdę duże. Z roku na roku jest coraz więcej uczestników. To nas bardzo cieszy, bo na Mazowszu naprawdę mamy się czym chwalić. Mazowieckie sery są nie tylko przepyszne, ale też wspaniale wyglądają – powiedziała wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.
Wśród nagrodzonych osób znalazła się JOANNA DYGA z SEROCKA za „SER PODPUSZCZKOWY Z CZOSNKIEM NIEDZWIEDZIM” (jest to też laureatka naszego konkursu MAZOWSZE OD KUCHNI 2017r). Cieszymy sie razem z Joasią – najmłodszą uczestniczką.
Wyjątkowość spotkania podkreśliła prezentacja wyrobów Gospodarstwa Agroturystycznego Państwa Grażyny i Czesława Więch z Ossowa. Najpiękniej prezentował się „Tort z gęsi.” Wszystkie wyroby były smakowite i przepięknie podane.
Temat serów zagrodowych jest bardzo interesujący i wymaga większej uwagi, postanowiliśmy poświęcić im więcej miejsca w kolejnych wydaniach naszego tygodnika.
J.W.