Aktualności

Badaczka ze szpitala MSWiA: opracowaliśmy test identyfikujący pacjentów narażonych na…

Opracowaliśmy test identyfikujący pacjentów narażonych na ciężki przebieg COVID-19. Zwalidowaliśmy go klinicznie i laboratoryjnie. Test czeka na komercjalizację - powiedziała dr Paula Dobosz ze szpitala MSWiA w Warszawie. NCBR dofinansowało…

Za dwa tygodnie na Omikron może przypadać 90 proc. zakażeń

Należy oczekiwać, że za dwa tygodnie na Omikron może przypadać 90 proc. zakażeń – powiedział PAP dr Franciszek Rakowski z Interdyscyplinarnego Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego UW. W szczycie kolejnej…

Zidentyfikowano gen odpowiedzialny za ryzyko ciężkiego Covid-19; powstanie test dla…

 Białystok, 13.01.2022. Minister zdrowia Adam Niedzielski (C), rektor Uniwersytetu Medycznego prof. Adam Jacek Krętowski (P) oraz prezes Agencji Badań Medycznych dr hab. Radosław Sierpiński (L) podczas konferencji prasowej na Uniwersytecie…

  • 1
  • 2
  • 3

CIASTO ŻÓŁTKOWE Z TRUSKAWKAMI

2017-07-26 9:12:10

Jest lato i najchętniej sięgamy po lekkie słodycze z sezonowymi owocami. Mam dużo zamówień na bezę Pavlowej czy tort bezowy. Po takim pieczeniu zostaje mi mnóstwo żółtek, które postanowiłam spożytkować. W ten sposób powstało to ciasto 😉

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia” tel. 515 135 884 www.slodkiemarzenia.com

Skład:
● 10 żółtek
● 1 szklanka cukru + 1 opakowanie cukru wanilinowego
● 3/4 szkl oleju
● 1/4 szkl jogurtu naturalnego
● 2 szklanki mąki
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● skórka starta z 1 cytryny + 3 łyżki soku cytrynowego
● garść truskawek pokrojonych w ćwiartki
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, jasną masę. Kolejno dodawać olej, jogurt, skórkę i sok z cytryny, wszystko mieszając w miarę delikatnie łyżką. Proszek przesiać razem z mąką i mieszając dodawać partiami do ciasta. Przełożyć wszystko do formy i na wierzchu ułożyć przygotowane owoce. Piec w temp. 180 st. C przez ok 40-50 min lub do suchego patyczka.
Ciasto jest bardzo smaczne i delikatniejsze niż z dodatkiem białek.

Smacznego 🙂

Sylwia
Szajter-Ziółek

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *