Aktualności

Badaczka ze szpitala MSWiA: opracowaliśmy test identyfikujący pacjentów narażonych na…

Opracowaliśmy test identyfikujący pacjentów narażonych na ciężki przebieg COVID-19. Zwalidowaliśmy go klinicznie i laboratoryjnie. Test czeka na komercjalizację - powiedziała dr Paula Dobosz ze szpitala MSWiA w Warszawie. NCBR dofinansowało…

Za dwa tygodnie na Omikron może przypadać 90 proc. zakażeń

Należy oczekiwać, że za dwa tygodnie na Omikron może przypadać 90 proc. zakażeń – powiedział PAP dr Franciszek Rakowski z Interdyscyplinarnego Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego UW. W szczycie kolejnej…

Zidentyfikowano gen odpowiedzialny za ryzyko ciężkiego Covid-19; powstanie test dla…

 Białystok, 13.01.2022. Minister zdrowia Adam Niedzielski (C), rektor Uniwersytetu Medycznego prof. Adam Jacek Krętowski (P) oraz prezes Agencji Badań Medycznych dr hab. Radosław Sierpiński (L) podczas konferencji prasowej na Uniwersytecie…

  • 1
  • 2
  • 3

Ciasto rabarbarowe

2017-08-17 10:37:25

Uwielbiam pieczenie i gotowanie.”Winą” obarczam moją babcię, która nas dzieciaków, rozpieszczała. Domu pełnego zapachów nie sposób zapomnieć. Kuchnia nie była miejscem zakazanym i mogliśmy w niej rozrabiać do woli.

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

Ta moja fascynacja garnkami rosła razem ze mną, jest częścią mnie. Lubię dzielić się słodkościami, których przygotowanie daje mi dużą satysfakcję. Pieczenie też jest sztuką, przynosi radość obdarowanym i satysfakcję darczyńcy !
Składniki do moich przepisów są proste, nie musisz też kupować drogiego sprzętu. Nie przejmuj się drobiazgami. To żaden problem gdy tort wyjdzie trochę krzywy, albo coś innego wyjdzie nie tak, jak byś oczekiwała. Magia kuchni polega na smaku i dobrych  intencjach. Zapewniam cię, że twoja praca zostanie i tak doceniona przez najbliższych. Błogi uśmiech kochanej buzi to piękna „moneta”.

A teraz zawijamy rękawy i… zapraszam do kuchni. Miłej zabawy !!!

Składniki ciasta:
● 50 dkg mąki najlepiej „MŁYNY POLSKIE”
● 25 dkg masła extra
● 13 dkg cukru pudru
● 4 szt żółtek z jaj wiejskich
● 1 cukier waniliowy
Masa rabarbarowa;
● 9 dorodnych łodyg rabarbaru
● 13 dkg masła
● 15 dkg cukru brązowego
● 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza;
● 15 dkg białek jajek wiejskich
● 30 dkg cukru drobnego do wypieków
● 1łyżeczka soku cytrynowego
W misce dłonią mieszam rozpuszczone (jak gęsta śmietana) masło z żółtkami, po trochu wsypuję cukry, na koniec, mieszając dodaję mąkę. Składniki lekko zagniatam. Posmarowaną masłem formę wykładam kawałeczkami ciasta, dno i brzegi. Zapiekam do złotego koloru (180stopni) pilnując aby się nie spaliło.
Od rabarbaru bez żalu odcinam obie końcówki. Dolna część może być łykowata. Na dno garnka kładę masło i drobno pocięty rabarbar. Mieszam dodająć cukier. Do rozgotowanej masy dodaję mąkę rozpuszczoną w odrobinie wody. Całość gotuję aż pojawią się bąble.
Do ubitego na sztywno białka dodaję stopniowo cukier ciągle ubijając, aż powstanie połyskliwa „stojąca” masa. Dodaję sok i lekko mieszam,
Na wypieczony spód kładę wystudzoną masę, a na nią kołderkę z bezy. Przez 5 min zapiekam w 180 stopniach (bez termoobiegu) zmniejszam do 150. Wyjmuję ciasto kiedy beza ma lekko złoty kolor i jest na wierzchu twarda.
Ciasto z tego przepisu udaje się zawsze, będzie pyszne z masą jabłkową i śliwkową. Jeśli ciasto zostanie, możemy upiec ciasteczka .Posypujemy je makiem, migdałowymi płatkami lub orzechami ,uprzednio smarując je roztrzepanym jajkiem.

Zapraszam i smacznego! J.W.

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *