Aktualności

Badaczka ze szpitala MSWiA: opracowaliśmy test identyfikujący pacjentów narażonych na…

Opracowaliśmy test identyfikujący pacjentów narażonych na ciężki przebieg COVID-19. Zwalidowaliśmy go klinicznie i laboratoryjnie. Test czeka na komercjalizację - powiedziała dr Paula Dobosz ze szpitala MSWiA w Warszawie. NCBR dofinansowało…

Za dwa tygodnie na Omikron może przypadać 90 proc. zakażeń

Należy oczekiwać, że za dwa tygodnie na Omikron może przypadać 90 proc. zakażeń – powiedział PAP dr Franciszek Rakowski z Interdyscyplinarnego Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego UW. W szczycie kolejnej…

Zidentyfikowano gen odpowiedzialny za ryzyko ciężkiego Covid-19; powstanie test dla…

 Białystok, 13.01.2022. Minister zdrowia Adam Niedzielski (C), rektor Uniwersytetu Medycznego prof. Adam Jacek Krętowski (P) oraz prezes Agencji Badań Medycznych dr hab. Radosław Sierpiński (L) podczas konferencji prasowej na Uniwersytecie…

  • 1
  • 2
  • 3

CIASTO MARCHEWKOWE

2017-06-08 3:00:03

Popularne w Wielkiej Brytanii i USA – zyskało wielu fanów na całym świecie. Jest proste do przygotowania, oprócz tartej marchewki robi się je z mąki, jajek i oleju roślinnego. Dodatek ananasa i przypraw korzennych sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne, o niepowtarzalnym smaku. Zachęcam więc do działania i zrobienia tego zdrowego i pysznego ciasta, ze sprawdzonego, prostego przepisu.


Składniki:

● 1,5 szklanki mąki pszennej
● 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
● 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
● 2 łyżeczki cynamonu
● 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
● 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
● 1/2 łyżeczki kardamonu
● 1/4 łyżeczki soli
● 2/3 szklanki oleju rzepakowego
● 4 jajka, roztrzepane
● pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
● 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884, www.slodkiemarzenia.com

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem ( można rózgą kuchenną).
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę i ananasy, wymieszać łyżką.
Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego 🙂
Sylwia Szajter-Ziółek

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *