BABKA UCIERANA Z AJERKONIAKIEM

2017-04-09 9:43:54

Święta Wielkanocne za pasem. Czekają nas mazurki, baby drożdżowe, baranki z cukru, jajka z czekolady i całe mnóstwo innych pyszności. Uwielbiam czytać różne książki kucharskie i wyszukiwać nieznane mi przepisy. Ten znalazłam kilka lat temu w „Nowej kuchni polskiej” i już kilkakrotnie babka z ajerkoniakiem pojawiła się na moim świątecznym stole .

Składniki:
● 13 dag mąki ziemniaczanej
● 13 dag mąki pszennej
● 5 jajek
● 20-25 dag cukru pudru
● 2 torebki cukru waniliowego
● 1 szklanka oleju
● 1 szklanka ajerkoniaku
● 1 torebka proszku do pieczenia
● szczypta soli
● 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta lub polewa czekoladowa i lukier
Do wysmarowania formy:
● 2 łyżki masła i bułka tarta do wysypania formy

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia” tel. 515 135 884, www.slodkiemarzenia.com

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884, www.slodkiemarzenia.com

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, powoli wlewać najpierw olej, a potem ajerkoniak. Połączyć obie mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać z masą (ciasto powinno być płynne). Formę posmarować masłem i posypać tartą bułką. Napełnić ciastem, ustawić na środkowym poziomie piekarnika. Należy piec godzinę, a potem wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu zdjąć formę. Ostudzone ciasto można udekorować lukrem i czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Aby dłużej pozostało świeże, należy owinąć  je szczelnie w folię aluminiową lub spożywczą.

Polecam!
Smacznego!
Sylwia Szajter-Ziółek
fot. Arkadiusz Ścichocki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *