ZE SMAKIEM. Ukłony dla stałych czytelników

2021-03-01 2:09:04

Dziś odpowiem na kilka pytań stałych czytelników. Jak zrobić zakwas z czerwonych buraków? Jak zrobić naleśniki na piwie? Jak zrobić marchewkowy syrop na kaszel? Oraz kilka innych prostych, praktycznych porad w kuchni

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

Zakwas z buraków

Garnek kamienny na co najmniej 5 l.
● 1 kg buraków czerwonych, zakupionych najlepiej na targu,
● 2 kromki chleba razowego,
● 1-2 główki czosnku,
● kawałek korzenia chrzanu,
● 1 łyżka dobrego miodu,
● 2,5 l przegotowanej wody, najlepiej ze studni głębinowej z legionowskiego parku, źródlanej prawdziwej nie gotujemy, podgrzewamy nieco (nie mówię o wodzie z butelek, tej nie używam),
● kminek,
● majeranek,
● pieprz czarny,
● 3-5 liście bobkowe,
● 4-6 ziela angielskiego,
● sól kłodawska do smaku (niewiele).

Z czasem, sami Państwo dobierzecie proporcje przypraw.
Myjemy buraki, obcinamy tylko końcówki, nie obieramy!. Kroimy w plasterki. Dodajemy przyprawy, wkładamy zawinięte w gazę kromki chleba (nie rozpuszczą się w wodzie, prościej je wyjąć), zalewamy ciepławą wodą. Zostawiamy garnek w pomieszczeniu o pokojowej temperaturze na 5 dni. Po 2 dniach wyjmujemy chleb. Po 5 dniach zlewamy zakwas do słoików. Trzymamy je w lodówce. Podając, podgrzewamy do najwyżej 60 stopni. Plasterki buraczków jeszcze raz możemy zalać wodą tak, aby były tylko zakryte. Po 1 dniu, odlewamy. Używamy podobnie jak zakwas 1.

Naleśniki na piwie

● 1 szklanka jasnego piwa,
● 1 szklanka mąki, najlepiej tortowej, może być „Kurpiowska”,
● 3 jajka wiejskie,
● 2 łyżki dobrego oleju,
● 1 łyżeczka bazylii lub tymianku. Suche zioła rozcieramy w dłoniach, zielone kroimy drobno.
● sól do smaku,
● tłuszcz do smażenia.

Piwo i jajka miksujemy, dodajemy mąkę, zioła, sól, olej. Uzyskujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt gęste, dodajemy jeszcze odrobinę piwa. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie smażymy cienkie naleśniki. Podajemy z pikantnymi sosami i farszami.

Jak w skuteczny sposób posmarować foremkę tłuszczem, aby ciasto nie przywarło do blaszki?

To bardzo prosto, należy schłodzić pustą foremkę w lodówce a następnie przy pomocy pędzelka, nanieść rozpuszczone (najlepiej klarowane) masło. Potem oprószamy formę mąką lub tartą bułeczką.

Jak można uratować przesoloną zupę?

Do przesolonej potrawy dodajemy gruby plaster surowego ziemniaka. Odbierze on przynajmniej część soli. W miarę możliwości ograniczamy parowanie płynu, w miarę wyparowywania potrawa będzie stawała się coraz bardziej słona.

Jak gotować zielone warzywa, aby nie straciły intensywnej barwy?

Gotujemy na dużym ogniu, a następnie natychmiast studzimy pod zimną wodą. W ten oto prosty sposób uda się nam zachować kolor. Zielony groszek nie straci barwy, jeśli do gotowania dodamy trochę cukru.

Jak gotować warzywa, aby były jędrne?

Warzywa gotujemy tak krótko, jak się da. Wówczas zachowają mikroelementy i witaminy i będą jędrne. Kroimy je na jednakowej wielkości kawałki, aby gotowały się równomiernie. Używamy jak najmniejszej ilości wody do gotowania. Pozostałego po gotowaniu płynu nie wylewamy. Jest to znakomita podstawa do zup i sosów.

Co zrobić, aby zupa jarzynowa uzyskała głęboki zielony kolor?

Należy tuż przed zagotowaniem dodać małą ilość zmiksowanego szpinaku.

Do jakich dań można użyć ziół bazylii?

1. Ryby; ryba gotowana, smażona, kraby, zupa rybna.
2. Warzywa i sałatki: sałatka pomidorowa, ogórkowa, bakłażany, ogórki kiszone kalarepa, kapusta, szpinak, cukinia.
3. Mięso: cięlęce, jagnięce, baranina, wieprzowina, kura, mielone.
4. Sosy: sos vinaigrette, pesto, majonezy, ziołowe.
5. Zupy: pomidorowa, ogórkowa.
6. Wypieki: pizza, wytrawne tarty.
7. Marynaty: ocet ziołowy, olej ziołowy.
8. Inne: jogurt, ziemniaki, makaron, jajka, tosty, grzyby.

Do jakich dań stosować rozmaryn?

To zioło stosujemy oszczędnie, zwłaszcza świeże.
1. Zupy: pomidorowa, minestrone, grzybowa, fasolowa.
2. Mięsa: kura, potrawy z dziczyzny, wieprzowina, wołowina, cielęcina, kiełbasy, potrawy z grilla.
3. Marynaty: marynaty do ryb.
4. Ryby: smażone, kraby.
5. Sałatki warzywa: pomidorowa, włoska, bakłażan, grzyby.
6. Wypieki: pizza, fokaccia.

Na koniec:

Domowy przepis na syrop z marchewki

Syrop ten oczyszcza płuca. Dostałam go od mojej przyjaciółki Gosi, a teraz dzielę się nim z Państwem.
Składniki (bio):
● 1/2 kg marchewki,
● 3-4 łyżki dobrego lipowego, spadziowego miodu,
● 2 łyżeczki świeżo posiekanego imbiru.

Jak zrobić?

Potnij marchewkę na małe kawałki, włóż do rondelka, zalej wodą, aby była przykryta. Gotuj na średnim ogniu. Do wrzącej wody z marchewką dodaj imbir i gotuj, aż marchewki będą miękkie. Przecedź przez drobne sitko do dużej miski, ale nie wylewaj wody.
Następnie zmiksuj w blenderze na gładką masę marchewkę i imbir.
Gdy woda, odlana po przecedzaniu będzie już letnia, dodaj surowy miód i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj wodę z miodem do puree z marchewki i imbiru, potem wymieszaj ponownie na gładź. Tym prostym sposobem, otrzymasz bardzo zdrowy syrop

Jak przyjmować ten naturalny środek?

Trzeba brać 3-4 łyżeczki syropu codziennie. Po 1-2 dniach kaszel zniknie, ale najważniejsze, że zostanie usunięty śluz z płuc.

J.W.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *