ZE SMAKIEM. Zdrowy mazurek z płatkami owsianymi, orzechami i migdałami

2017-04-15 11:13:04

Dziś coś dla uczulonych na gluten, liczących kalorie czy po prostu zabieganych.
Mazurek nie ma również jajek i laktozy i co najważniejsze, robi się go mega szybko. Po upieczeniu nie jest tak kruchy jak tradycyjny, ale orzechy i migdały stanowią chrupiący dodatek. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia” tel. 515 135 884 www.slodkiemarzenia.com

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia” tel. 515 135 884 www.slodkiemarzenia.com

Składniki:
● 3 średnie banany
● ok 280 ml płatków owsianych błyskawicznych (większy kubek)- przy uczuleniu na gluten użyć płatków bez zanieczyszczeń tym składnikiem (wskazówki na etykiecie).
● ok. ½ szkl. posiekanych orzechów i migdałów
● pół łyżeczki cynamonu
● ulubiony dżem (użyłam pomarańczowego)
● do ozdobienia: płatki kokosowe i migdałowe, jagody goi, suszona żurawina itp.

Banany rozgnieść widelcem. Wymieszać z płatkami, migdałami i orzechami i cynamonem. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 min w 180 st. C.

Po upieczeniu przestudzić i posmarować cienką warstwą dżemu. Ozdobić płatkami kokosowymi i migdałowymi. Można dorzucić jagody goi i suszoną żurawinę jako kolorowy i zdrowy akcent. Można zamiast dżemu użyć stopionej czekolady( stopić w kąpieli wodnej lub na najniższej mocy w mikrofalówce), wtedy nabierze dodatkowej chrupkości.

Smacznego
i Wesołych Świat !

Sylwia Szajter-Ziółek

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *