ZE SMAKIEM. Wszyscy, od myszy po cesarza, wszyscy liczą na gospodarza
2018-11-27 6:50:47
Tyle i aż tyle mówi ludowa mądrość, a u nas, na Woli Kiełpińskiej, Gospodynie Wiejskie z Powiatu Legionowskiego jak zwykle nie zawiodły!
Do konkursu na „Najlepszą Potrawę Tradycyjną” ubiegało się aż 95 produktów.
Jeszcze jednym sukcesem współorganizatora tegoż konkursu, którym jest Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, a który reprezentowała Pani Teresa Krzyczkowska, jest przeniesienie zainteresowania kulinarnymi tradycjami, ze starszych na młodsze pokolenia.
Ponadgimnazjalna Szkoła w Serocku, po raz kolejny zdobyła nagrody. Młode talenty zauważył miedzy innymi honorowy członek jury, Pan Jan Zwoliński-Wiceprezes Krajowej Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego.
W konkursie brało udział 68 uczestników z terenu powiatu legionowskiego.
Wyniki konkursu;
Potrawy jarskie i półmięsne:
1. Pani Joanna Dyga zam. Gąsiorowo za ser z białej tynki,
2. Pani Maria Pietrzak zam. Guty za kotlety mięsno ziemniaczane
3. Pani Grażyna Gierek zam. Marynino za risotto warzywne,
oraz wyróżnienie dla P. Edyty Godlewskiej zam. Marynino za racuszki z dynią
Ciasta i chleby:
1. Pani Iwona Korzeniewska zam. Zabłocie za ciasto MURZYŃSKIE WDZIĘKI
2. Pani Janina Jakubowska zam. Wola Kiełpińska za ciasto WESOŁY GÓRAL
3. Pani Joanna Płocharska zam. Jachranka za SERNIK ZE ZSIADŁEGO MLEKA
Potrawy mięsne:
1. Pani Joanna Płocharska zam. Jachranka za POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W CZERWONYM WINIE
2. Pani Maria Wóltańska zam. Popowo Borowe za DUSZONY SCHAB NA LEŚNYM RUNIE,
3. Pan Iwona Garbulińska zam. Dosin za KĄSKI MIĘSNE,
Napoje:
1. Pani Emiliana Welc zam. Jachranka za WINO Z CIEMNYCH WINOGRON,
2. Pani Nałęcz Halina zam. Marynino za NALEWKĘ Z CZEREMCHY
3. Pani Wanda Winnicka zam. Dębe za NALEWKĘ PIGWOWĄ NA MIODZIE
Potrawy w kategorii MŁODE TALENTY KULINARNE
1. Pan Patyk Leśniewski zam. Zegrze za nalewkę KUKUŁECZKA KUKA,
2. Pani Karasiewicz Julia zam. Legionowo za BABECZKI Z ŁOSOSIA
3. Pani Sylwia Górzkowska zam. Legionowo za SAŁATKĘ SYLWI
Sponsorem nagród konkursowych był Starosta Powiatu Legionowskiego.
Specjalne nagrody ufundował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oddział Warszawa, którego przedstawiciele ocenili wszystkie potrawy w następujący sposób:
I miejsce – Pani Jadwiga Wołynik zam. Legionowo za KACZKĘ Z JABŁKAMI
II miejsce – Pani Karolina Poreda zam. Jachranka za KOPĘ ŚLĄSKĄ
III miejsce – Pani Elżbieta Gródek zam. Zabłocie za PIEROGI Z KURKAMI.
j.w.
fot. Powiat Legionowski
Katarzyna Leszczyńska