ZE SMAKIEM. Wszyscy, od myszy po cesarza, wszyscy liczą na gospodarza

2018-11-27 6:50:47

Tyle i aż tyle mówi ludowa mądrość, a u nas, na Woli Kiełpińskiej, Gospodynie Wiejskie z Powiatu Legionowskiego jak zwykle nie zawiodły!


Do konkursu na „Najlepszą Potrawę Tradycyjną” ubiegało się aż 95 produktów.
Jeszcze jednym sukcesem współorganizatora tegoż konkursu, którym jest Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, a który reprezentowała Pani Teresa Krzyczkowska, jest przeniesienie zainteresowania kulinarnymi tradycjami, ze starszych na młodsze pokolenia.

Ponadgimnazjalna Szkoła w Serocku, po raz kolejny zdobyła nagrody. Młode talenty zauważył miedzy innymi honorowy członek jury, Pan Jan Zwoliński-Wiceprezes Krajowej Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego.
W konkursie brało udział 68 uczestników z terenu powiatu legionowskiego.

Wyniki konkursu;

Potrawy jarskie i półmięsne:
1. Pani Joanna Dyga zam. Gąsiorowo za ser z białej tynki,
2. Pani Maria Pietrzak  zam. Guty za kotlety mięsno ziemniaczane
3. Pani Grażyna Gierek zam. Marynino za risotto warzywne,
oraz wyróżnienie dla P. Edyty Godlewskiej  zam. Marynino za racuszki z dynią

Ciasta i chleby:
1. Pani Iwona Korzeniewska   zam. Zabłocie za ciasto MURZYŃSKIE WDZIĘKI
2. Pani Janina Jakubowska zam. Wola Kiełpińska za ciasto WESOŁY GÓRAL
3. Pani Joanna Płocharska zam. Jachranka za SERNIK ZE ZSIADŁEGO MLEKA

Potrawy mięsne:  
1. Pani Joanna Płocharska zam. Jachranka za POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W CZERWONYM WINIE
2. Pani Maria Wóltańska  zam. Popowo Borowe za DUSZONY SCHAB NA LEŚNYM RUNIE,
3. Pan Iwona Garbulińska   zam. Dosin za KĄSKI MIĘSNE,

Napoje: 
1. Pani Emiliana Welc  zam. Jachranka za WINO Z CIEMNYCH WINOGRON,
2. Pani Nałęcz Halina   zam. Marynino za NALEWKĘ Z CZEREMCHY
3. Pani Wanda Winnicka  zam. Dębe za NALEWKĘ PIGWOWĄ NA MIODZIE
Potrawy w kategorii MŁODE TALENTY KULINARNE
1. Pan Patyk Leśniewski  zam. Zegrze za nalewkę KUKUŁECZKA KUKA,
2. Pani Karasiewicz Julia zam. Legionowo za BABECZKI Z ŁOSOSIA
3. Pani Sylwia Górzkowska  zam. Legionowo za SAŁATKĘ SYLWI

Sponsorem nagród konkursowych był Starosta Powiatu Legionowskiego.

Specjalne nagrody ufundował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oddział Warszawa, którego przedstawiciele ocenili wszystkie potrawy w następujący sposób:
I miejsce – Pani Jadwiga Wołynik zam. Legionowo za KACZKĘ Z JABŁKAMI
II miejsce – Pani Karolina Poreda zam. Jachranka za KOPĘ ŚLĄSKĄ
III miejsce – Pani Elżbieta Gródek zam. Zabłocie za PIEROGI Z KURKAMI.

j.w.
fot. Powiat Legionowski
Katarzyna Leszczyńska

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *