ZE SMAKIEM. Skarby kuchni…zioła i przyprawy
2018-03-11 2:35:49
Gotowanie to prawdziwa magia. Duże umiejętności w tej materii to ogromnie cenny talent i dar. Prawdziwa sztuka kulinarna stoi na jednym podium z poezją i muzyką, a przyprawy w kuchni są jak ornament, wieńczący dzieło, wysubtelniają aromaty, uwypuklają smaki. Kucharz gotując, dzieli się z nami swą wrażliwością, głęboką wiedzą i umiejętnościami. Pięknie podane danie to uczta dla oka, tak jak wyjątkowej urody obraz dla manszarda. Poezja smaku, bo każde uczucie można przenieść na przygotowywane danie, zwłaszcza dla kochanej osoby.

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl
To przyprawy sprawiają, że kuchnia może być subtelna, lekka, nastrojowa poprawiająca nastrój i zdrowie.
Nie musimy wszyscy być mistrzami kuchni, wystarczy troszkę więcej wiedzy. Przyprawy przyjdą nam z pomocą i ucieszą nasze podniebienia. Najważniejsze, to by poznać wszystkie sekrety związane z przyprawami, poznać ich aromat, smak i właściwości.
I tak aromat trawy cytrynowej miesza się przepysznie z gotowaną na parze solą, woń muszkatołowej gałki osadza się delikatnie na pasztecie z soczewicy z warzywami, anyż gwiazdkowy przekazuję swą zmysłowość jagnięcinie i piernikom, a czekolada harmonijnie komponuje się ze smakiem wanilii.
Przyprawy są nieodłącznym składnikiem każdego dania, a przygotowanie potraw bez ich użycia jest niemożliwe. Podnoszą one smak mięsa, ryb, sałatek, sosów, zup, deserów i ciast. Nie musimy zaopatrywać naszej kuchni w przyprawy z całego świata, ale warto zakupić kilka, dzięki którym nadamy potrawom głębię smaku i aromatu.
Podstawą jest dobrej jakości sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn, papryka, oregano, pietruszka, bazylia, chili, curry, bazylia, imbir, cynamon, wanilia, kardamon, goździki to przyprawy które warto mieć w swojej kuchni. Gotowanie stanie się przyjemnością, gdy będziemy pewni, że mamy pod ręką wszystko, czego nam potrzeba. Nasze potrawy już zawsze będą miały niepowtarzalny smak i aromat. My będziemy zadowoleni i szczęśliwi ciesząc się z efektów naszej pracy, a nasi domownicy z pysznych potraw o zniewalających smakach.
Są w naszych kuchniach takie specjały, które mają szczególny smak i aromat. Coś, co czyni nasze potrawy wyjątkowymi i smacznymi. Jednym z takich wyjątkowych dodatków są grzyby świeże i suszone, o których też warto pamiętać.
Istnieje naprawdę ogromna ilość przypraw i ziół z różnych stron świata.
Nie musimy mieć wszystkich, wybierajmy niekoniecznie te z najdroższych firm, cena wcale nie jest gwarantem jakości, szczególną uwagę zwracajmy na termin przydatności. Im krótszy tym lepiej dla nas, gdyż możemy mieć pewność, że dana przyprawa nie zawiera chemii. Im termin przydatności do spożycia jest dłuższy, tym więcej konserwantów.
O ile to tylko możliwe kupujmy przyprawy ziarniste. Zamiast kupić pieprz mielony, zdecydujmy się na ten w ziarnach. Przyprawy mielone bezpośrednio przed gotowaniem nadadzą naszym potrawom intensywniejszy smak i zapach.
Zmielone przez nas przyprawy dłużej zachowują świeżość i nie tracą tak szybko swojego aromatu. Podobnie jest z wanilią. Mimo iż jest to jedna z najdroższych przypraw, to jednak warto nabyć laski wanilii. Dzięki temu dodamy naszym wypiekom i deserom niezwykłego zapachu i smaku.
Warto poświęcić troszkę czasu pojechać na Halę Gwardii w Warszawie, tam Pani Jola Semeniuk , zielarz, fitoterapeuta sprzedaje zbierane przez siebie zioła i komponuje wyśmienite mieszanki. I nie jest to płatna reklama, tylko zaufanie do produktu.
Roślinne przyprawy – zioła, bardzo korzystnie wpływają też na nasze zdrowie i urodę. Dziś polecam wybrane zioła, wzmacniające system immunologiczny, dające poczucie siły i radości. Pachnące latem, przywołujące wspomnienia i rozgrzewające.
Herbatka zimowa
Do słoiczka wsypujemy po 4 łyżki, macierzanki, lipy, kwiatu czarnego bzu i po 2 łyżki anyżu, lukrecji, owocu głogu oraz 1 łyżkę majeranku.
Do garnka wsypujemy 1 łyżkę naszej mieszanki, 5 plasterków imbiru i zalewamy 1i 1/2 szklanki wody. Gotujemy 3 min.
W starożytnym Rzymie, gdzie nie tylko kobiety pielęgnowały urodę, maściami i olejkami z wyciągiem z ziół namaszczano ciało, mięta była dla ramion, olejek oliwkowy dla twarzy i piersi, majeranek dla rzęs i włosów.
Żona Nerona smarowała twarz papką z mąki żytniej, a zmywała ją mlekiem od młodej oślicy. Piękna Kleopatra dbała o ciało za pomocą soku z fiołków i lilii, a kąpieli zażywała w mleku kozim.
Nasza sławna generałowa Zajączkowa jeszcze w wieku 70 lat potrafiła rozkochiwać w sobie młodzieńców, którzy uważali, że jest niezwykle piękna i młoda. Generałowa konserwowała swoją urodę wyjątkowo starannie. Całe życie sypiała w nieogrzewanym pokoju, a wokół jej łoża rozstawiano misy z zimną wodą i lodem. Piła napary z ziół, a za krem służyła jej słodka śmietanka!
Proponuję bardzo proste w wykonaniu i smaczne:
Krewetki z masłem
imbirowo – ziołowym
● 24 duże krewetki, najlepiej
Black Tiger, mogą być mrożone,
● 1 limonka,
● świeża bagietka.
Masło ziołowe:
● 7 łyżek miękkiego masła 82%,
● 3 zgniecione ząbki czosnku,
● 2 łyżki posiekanego
szczypiorku,
● 1 łyżka posiekanej pietruszki,
● 2 małe łyżeczki
startego świeżego imbiru,
● 2 łyżki oleju sezamowego,
● tłuczony czarny pieprz,
● sól kłodawska do smaku.
Ucieramy masło z olejem, czosnkiem na gładką masę. Dodajemy szczypiorek, pietruszkę, sól, pieprz. Wkładamy do lodówki. Krewetki obieramy ze skorupek, myjemy i dokładnie osuszamy. Na dużą patelnię wkładamy 2 łyżki naszego masełka i obsmażamy krewetki. Na ogrzany talerz wykładamy krewetki, na każdą kładziemy kawałek pozostałego masła. Podajemy zaraz po przygotowaniu razem z cząstką limonki i bagietką.
J.W.