ZE SMAKIEM. Proste jest piękne!

2017-11-11 1:05:24

Wspólne gotowanie to sztuka wzajemnego obdarowywania się tym co najlepsze. Z przyjemnością patrzyłam na moich przyjaciół, jak razem krzątają się po kuchni w niedzielny poranek. Nie ma nic pyszniejszego na świecie jak posiłek podany z… miłością!

Jadwiga Wołynik
StylStudio@wp.pl

Jacek piecze dla Dorki chleb, ona z błyskiem w oku, zakręca kolejny słoik kiszonych ogóreczków, bo przecież Jacek domowe lubi najbardziej. Czy w takim domu nawet w najbardziej mroźną zimę można ogrzać duszę i serce? Można! A i podniebienie będzie się radowało że ho, ho ! Moi przyjaciele są wegetarianami, a podstawą ich kuchni są owoce, warzywa na surowo. Ziarna, orzechy i oleje królują w jadłospisie codziennym. Z podstawowych składników wyczarowują kulinarne pyszności.

PASTA
ZE SŁONECZNIKA 

Składniki:

● 2 szklanki pestek ze słone-
cznika
● 4 duże podsmażone cebule
● 3-6 ząbków czosnku (zależ nie od gatunku i ostrości oraz
tego jaki smak lubisz, też
podsmażone)
● kilka suszonych pomido-
rów (nieobowiązkowo lecz
dla smaku)
● kilka łyżek oleju kokosowe-
go (dla konsystencji)
● sól, czarny pieprz
● 1/2 łyżki miodu
● 1/2 łyżeczki soli kłodawskiej
SPOSÓB WYKONANIA:
Pestki płuczemy. Zalewamy przegotowaną zimną wodą i odstawiamy na 3-4 godziny, aby napęczniały. Odlewamy wodę na sicie.

Do malaksera wkładamy pestki ze słonecznika, usmażone cebule, czosnek, przyprawy i olej. Miksujemy kilka minut, aż masa stanie się gładka. Na koniec dodajemy miód. Na tym etapie można regulować ostrość i słoność pasty. Miksujemy kilka chwil tak, aby masa się dokładanie wymieszała.

Pasta ze słonecznika z cebulą postoi kilka dni w zamkniętym słoiku w lodówce. Grzanka z chleba gryczanego z taką pastą i pieczoną papryką smakuje wyśmienicie.

PASTA Z AWOKADO:

Składniki:

● 1 awokado
● 1 ząbek czosnku
● 1/4  cebuli
● pieprz biały
● sok z cytryny
● sól kłodawska
Dodatkowo:
● czarnuszka (mielona)
i czosnek do dekoracji.
Sposób wykonania
Awokado przekroić wzdłuż i pokręcić delikatnie, aby łatwo odeszło od pestki. Następnie pestkę wyciągnąć, lecz nie wyrzucać. Zielony miąższ awokado wydrążyć łyżką, przełożyć do miski, skropić cytrynowym sokiem i wymieszać.

Cebulkę i czosnek  pokroić w małą kostkę. Posypać odrobiną soli i pieprzu. Zetrzeć na tarce, obraną z ciemnej skórki połowę pestki. Całość razem wymieszać widelcem. Gotową pastę przełożyć do miseczki, a w środek pasty włożyć pół pestki z awokado (aby pasta tak szybko nie ściemniała). Pastę udekorować czosnkiem i mieloną czarnuszką.

Pastę z awokado serwować z ciepłą grzanką i dodatkiem pomidora lub czerwonej papryki.

Jedząc pestkę awokado, 
co zyskasz?

1. Wzmacnia system immunologiczny.
Trudno sobie to wyobrazić, ale pestka z awokado zawiera znacznie większą dawkę przeciwutleniaczy niż niejedno warzywo. Dzięki tak dużej zawartości przeciwutleniaczy pestka znakomicie poprawia układ odpornościowy oraz wzmaga naturalne mechanizmy obronne organizmu.

2. Skutecznie radzi sobie z infekcjami.

Pestka nie tylko potrafi poprawić naszą odporność, ale również znakomicie radzi sobie ze zwalczeniem infekcji, które już nabyliśmy. W stanach przeziębienia warto sięgnąć doraźnie po awokado.

3. Ma działanie antybakteryjnie oraz antywirusowe.

Jeśli  organizm został zaatakowany przez bakterie lub wirusy to również warto sięgnąć po dobroczynne właściwości pestki. Potrafi ona nie tylko uporać się z infekcjami, ale również sprawnie neutralizuje zagrożenie, które powstało w wyniku nagromadzania się bakterii oraz wirusów.

4. Poprawia wzrok.

Pestka jest bogatym źródłem luteiny. Jest to podstawowy składnik, który przyczynia się do poprawy ostrości widzenia. Osoby, które mają problemy ze wzrokiem powinny spożywać awokado wraz z pestką.

5. Źródło witamin oraz minerałów.

Pestka nie zawiera wyłącznie przeciwutleniaczy, jest bogatym zasobem minerałów oraz witamin, do których należą: magnez, potas, witamina C. Dzięki tym czynnikom, pestka zmniejsza ryzyko zapadania na liczne choroby serca.

6. Duża zawartość kwasu foliowego.

Pestka zawiera bardzo duże ilości kwasu foliowego. Jest on szczególnie zalecany przed oraz w czasie ciąży.

7. Usprawnia trawienie.

Pestka zawiera duże ilości błonnika, który znakomicie chroni układ pokarmowy, a także poprawia trawienie.  Błonnik zawarty w pestce jest bardzo dobrze przyswajalny.
Olej z pestek awokado
Ma on bardzo podobne właściwości jak owoc i pestka.  Wspaniale regeneruje oraz nawilża skórę. Zawiera liczne witaminy, do których należą E oraz B. Dzięki temu olej ten łagodzi stres, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz wylewu krwi do mózgu. Ponadto odmładza oraz nadaje świeży wygląd skórze.

Wybór pożywienia zawsze należy do Ciebie
Pierwszą podstawową sprawą którą należy poznać i pojąć to taka, w jaki sposób nasz organizm trawi pożywienie. Proponuję poczytać literaturę w tym temacie, spotkać się i porozmawiać z wegetarianami, którzy od dawna stosują naturalna dietę. Gdy zrozumienie zmieni się w przekonanie, to jesteś na dobrej drodze. Zmieniać należy jedynie siebie, pozostali wyciągną wnioski po twoim wyglądzie zewnętrznym i widocznym przypływie energii, czy też wydajności pracy. Zawsze bądź sobą, nie dopasowuj się na siłę do innych!

J.W.

ZA TYDZIEŃ:
Polecamy chleb gryczany
i przepis czytelniczki
na konfitury z pigwy

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *