ZE SMAKIEM. Najlepsze smaki Mazowsza – Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2018.

2019-06-26 7:55:53

XII edycja Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego zgromadziła jeszcze większą niż w poprzednim roku liczbę regionalnych producentów żywności. Wszyscy uczestnicy wyróżniają się wysoką jakością wytwarzanego produktu, kultywują i popularyzują mazowiecką tradycję kulinarną, a także wykazują się oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa spożywczego. Na pewno niełatwym zadaniem było wyłonienie najlepszych

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

Regulamin Konkursu pozwala na uczestnictwo w nim nie tylko firmom komercyjnym, ale także organizacjom i podmiotom wytwarzającym żywność na mniejszą skalę, takim jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne oraz osoby fizyczne.

To bardzo krzepiące i budujące, że współcześni duzi i mali  producenci, sięgają do tradycyjnych polskich przepisów i inspirują się regionalną kuchnią Mazowsza. Ponadto  dużą wagę przywiązują do wysokiej jakości naszych rodzimych składników. Dzięki konkursom, takim jak Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, regionalni wytwórcy mogą zaprezentować swoje produkty szerszemu gronu, a konsumenci dowiedzieć się, gdzie kupić znakomitej jakości, naszą polską, tradycyjną żywność. Warto  promować i nagradzać tych, których produkty są zdrowe i smaczne i najważniejsze…, są nasze – polskie.

Szczególnie miło nam poinformować naszych Czytelników o Laurze, który zdobyli mieszkańcy Legionowa, Państwo Bogna i Marcin Milewscy za MIÓD RZEPAKOWY Z KLONEM I WIERZBĄ.

Wyniki XII edycja Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2018.
Do XII edycji Konkursu zakwalifikowano 148 produktów żywnościowych, wytwarzanych przez mazowieckich producentów. Kapituła Konkursu wyłoniła zdobywców Laura i wskazała Wyróżnionych w grupie producentów indywidualnych i grupie przedsiębiorców.

W grupie producentów indywidualnych Laury zdobyli: w kategorii wyroby piekarnicze – Mariola Zgódka z Woli Stanisławowskiej za Chleb na zakwasie, w kategorii wyroby cukiernicze – Ewa Sumińska z Janowa Mikołajówki za Makowiec „Adama”, w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Maciej i Karol Kwiatkowscy z Ostrołęki za Kiełbasę w kurpiowskim cebrze kiełsana, w kategorii ryby i przetwory rybne – Dariusz Marcinowski z Radziwiłłowa za Węgorza wędzonego z Radziwiłłowa, w kategorii produkty mleczarskie – Krzysztof Michalczuk z Rządzy za Ser kozi ricotta z Witkowizny, w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Anna Goliszewska z Kawęczyna za Galaretkę z czarnej porzeczki, w kategorii miody – Bogna i Marcin Milewscy z Legionowa za Miód rzepakowy (z klonem i wierzbą), w kategorii napoje – Aleksandra i Mariusz Siwińscy z Ceranowa za Wino z czarnej porzeczki Cyraneczka.

Wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych zdobyli: w kategorii wyroby piekarnicze – Celina Nowakowska z Dosina za „Dosiniak” chleb ziołowy, w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Koło Gospodyń Wiejskich „Chudkowianki” z Chudka za Pasztet z dziczyzny,   w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Grzegorz Buszkiewicz z Eugieniowa za Ogórki kiszone, w kategorii ryby i przetwory rybne – Koło Gospodyń Wiejskich Połoń z Połoni za Szczupaka faszerowanego z Połoni, w kategorii miody – Przemysław Górlicki z Pawłowa za Miód wielokwiatowy z Pawłowa, w kategorii napoje – Magdalena Pietrzak z Gut za Porzeczkówkę Magdy.

W grupie przedsiębiorców Laury zdobyli: w kategorii wyroby piekarnicze – Piekarnia Wacyn Ewa Brzezińska i Andrzej Karczewski z Wacyna za Chleb żytni na trzonie z ziołami, w kategorii wyroby cukiernicze – P.P.H.U. pod Różami z Jedlni Letnisko za Pączki z różaną konfiturą, w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa za Kabanosy wieprzowe, w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Zakład Usługowo-Produkcyjny Wesart Artur Zarzycki ze Skołatowa za Kindziuk po skołatowsku, w kategorii produkty mleczarskie – Gospodarstwo Rolne Markowa Zagroda Marek Zalewski z Nowego Pawłowa za Ser wędzony z Markowej Zagrody, w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk z Pająkowa za Powidła wiśniowo-jabłkowe bez dodatku cukru, w kategorii miody – Adam i Wojciech Piotrkowscy Gospodarstwo pasieczne z Żuromina za Nadwkrzański miód z dodatkiem propolisu i pyłku kwiatowego, w kategorii napoje – Wiesław Gowin Gospodarstwo Rolne Dwórzno z Dwórzna za Wino z czarnej porzeczki – Winnica Dwórzno.

Wyróżnienia w grupie przedsiębiorców zdobyli: w kategorii wyroby piekarnicze – Piekarnia Hanna Milewska z Sońska za Chleb żytni razowy, a w kategorii produkty mleczarskie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach z Siedlec za Jogurt typu greckiego.
Na gali rozdania nagród w dniu 09.05.2019 r.  byliśmy, degustowaliśmy wszystkie znakomite produkty.
Zwycięzcom gratulujemy!
J.W.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *