ZE SMAKIEM/NA ZDROWIE. Życzenia i kwiaty dla wszystkich Mam

2021-05-31 4:23:32

26 maja każdego roku, obchodziliśmy święto osób najbardziej kochanych – naszych Mam. Kto żyw biegnie wtedy z kwiatkiem i życzeniami do tej najbardziej kochanej osoby. Redakcja gazety To i Owo pragnie również przyłączyć się do tych życzeń

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

Wszystkim Mamom dedykujemy piękny wiersz Tadeusza Kubiaka pt. „Wiersz na Dzień Matki”:

W zielonych oczach Matki
Świeci wiosenna łąka.
Słońce na drzewach śpiewa
i budzi kwiaty w pąkach.

W niebieskich oczach Matki
szepcze kwitnący strumień.
Tak opowiadać bajki
to tylko Mama umie.

W błękitnych oczach Matki
pogodne niebo fruwa.
Kiedy zasypiasz – Matka
jak gwiazda nad snem czuwa.

A w czarnych oczach Matki
noc od samego świtu
okrywa cię skrzydłami
ze srebra i błękitu.

Na prośbę Pani Reni z Serocka, przypominamy naszą wiedzę o wspaniałych właściwościach kwitnącego teraz mniszka.

Złoty jak słońce mniszek rośnie na łąkach, pastwiskach, skrajach dróg i trawnikach. Zioło te zbieramy w pełnym rozkwicie, najlepiej w słoneczne dni. Liście najlepsze są te delikatne, młodziutkie. Korzenie zbieramy wczesną wiosną lub jesienią. To niepozorne ziółko wzmacnia nasz cały organizm. Zawiera mnóstwo witamin (A, B, D i C) i substancji mineralnych (krzem, magnez, żelazo, potas, przeciwutleniacze, asparagina, inulina). Związki o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwgrzybicznym. Działa odtruwająco, wzmacnia odporność i niweluje zmęczenie. Najwięcej wartości odżywczych będzie miał mniszek surowy, nie przetworzony. Polecam wszelkie sałatki z dodatkiem młodziutkich liści. Inny pomysł to koktajl. Rezygnujemy z paczkowanego zielska na rzecz rodzimych, dzikich ziół. Takich jak pokrzywa, krwawnik, młoda kończyna, komosa, podagrycznik, mniszek, stokrotka. Garść takich ziół, banan, sok z cytryny, łyżeczka dobrego miodu i woda – koktajl gotowy. Sok z mniszka uzyskany przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej, sok z cytryny i odrobina miodu do smaku, plus herbatka np. z mięty czy kwiatu czarnego bzu i …gotowa kuracja wzmacniająca.

Wspaniały syrop z mniszka
Zbieramy kwiatostany mniszka, około 500 sztuk, wykładamy je na pergaminie lub ściereczce, na około 2 godziny, na zewnątrz pomieszczenia, by muszki i robaczki mogły bezpiecznie odejść.
● 1 kg cukru
● 1 litr wody
● sok z dwóch cytryn

Kwiatki wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do zagotowania i od tego momentu gotujemy jeszcze około kwadrans na małym ogniu, pod przykryciem. Odwar z kwiatami odkładamy w chłodne miejsce na około 2 godziny. Odciskamy na sitku lub ścierce odwar do drugiego garnka, a kwiaty wyrzucamy. Do otrzymanego naparu dodajemy cukier i sok z cytryny, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około półtorej godziny do dwóch, w zależności jak gęsty syrop chcemy uzyskać. Gorący syrop wlewamy do małych, wcześniej wyparzonych słoiczków. Zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem, by dobrze się zawekowały. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli jakiś słoiczek się nie zamknie prawidłowo, należy go ponownie zapasteryzować. Gotowy syrop możemy dodać do herbaty lub pić sam.

Taki odwar poprawia pracę wątroby i ogólnie układu trawiennego oraz działa odtruwająco na organizm. Wspaniale działa też na kaszel. Pamiętajmy, by kwiaty zbierać z dala od dróg i pól uprawnych, by nie były skażone spalinami i pestycydami.

ZUPA wiosenna
● 3 małe listki laurowe,
● 4 ziarenka ziela angielskiego,
● pieprz czarny, mielony do smaku,
● szczypta soli,
● 2 łyżki sosu sojowego,
● 3 łyżki serka mascarpone,
● 1 duża cebula,
● 1 marchewka,
● 1 pietruszka,
● kawałek selera,
● 3-4 kartofle,
● 3-4 szklanki posiekanych młodych liści mniszka.

Z warzyw i przypraw gotujemy wywar, dodajemy na koniec liście i całość blendujemy na krem. Dodajemy serek i mieszamy. Podajemy z gotowanymi na twardo jajkami i grzaneczkami czosnkowymi. Dla dodatkowej urody dania, możemy posypać naszą zupę stokrotkami lub płateczkami kwiatu mniszka.

SAŁATKA wiosenna
● ok. 400 g mieszanki różnych liści: mlecza, rzodkiewki (dlaczego nie, teraz są młode i piękne), szpinaku, roszponki,
● pokrojone rzodkiewki z 1 pęczka,
● zrumienione na oliwie płatki świeżego czosnku,
● ok. 40 g zestruganego w płatki sera parmezan,
● opcjonalnie jeśli ktoś lubi, to cienkie płaty podsmażonego na „falbanki”, surowego, wędzonego boczku.

SOS do sałatki
● 1 łyżeczka francuskiej musztardy,
● 1 łyżka soku z cytryny,
● łyżeczka płynnego miodu,
● 3-4 łyżki dobrej oliwy,
● 1 łyżeczka posiekanej drobno szalotki,
● sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Oliwę lejemy cienkim strumieniem cały czas mieszając, aż otrzymamy emulsję. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem liście wkładamy do ozdobnej salaterki. Dodajemy pokrojone w ćwiartki rzodkiewki. Polewamy sosem. Dekorujemy płatkami parmezanu ścieranymi przy pomocy obieraczki do warzyw (to bardzo dobry patent na twardy ser). Kto chce dodaje smażony boczek. Pięknie wygląda dodany kwiat bratka lub stokrotki.

J.W.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *