ZE SMAKIEM. Miętewka, pfafermenta, kretowianka, balsamek, czyli… mięta!

2020-07-02 10:29:10

Mięta słynie z przyjemnego zapachu, rozlicznych zastosowań w kuchni i właściwości leczniczych. Najbardziej znana jest mięta pieprzowa, mięta polna, mięta zielona, mięta wodnista. Można już spotkać wiele nowych odmian, jak chociażby miętę cytrynową, pomarańczową, czy…czekoladową

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

Liczne krzyżówki  na przestrzeni czasu stworzyły ok. 30 nowych gatunków i mnóstwo hybryd. Wszystkie rodzaje mięty łączy to, że zawierają te same, podstawowe czynniki aktywne. Składniki te znajdują się w różnych proporcjach, zależnie od gatunku, ale każda z nich nadaje się do użytku leczniczego i kulinarnego. Najbardziej znana jest mięta pieprzowa, o dużym stężeniu olejków eterycznych.

Osobiście preferuję miętę polną, niepozorną roślinkę o ciemnozielonych, pokrytych drobnym, delikatnym meszkiem na listkach. Kwiaty mają kolor jasnoróżowy. Smak lekko gorzkawy, ale za to jaki piękny i intensywny aromat! Zbieram te zioła od lat, na łąkach w okolicach Buska Zdroju.

Zbioru liści należy dokonać, gdy tylko pojawią się pączki kwiatowe, pierwszy raz pod koniec czerwca. Zbiór można powtórzyć po odrośnięciu rośliny w sierpniu. Najbardziej cenne są liście, następnie łodygi i kwiaty.
Ucinamy 10-15 cm łodyżki, wiążemy w pęczki, suszymy w przewiewnym, zacienionym miejscu. Możemy też suszyć same listki lub same kwiaty. Należy rozłożyć je cienką warstwą na ściereczce i przewracać, aby nie zapleśniały. Suche zioła zachowują swój aromat i właściwości. Przechowujemy je w słoikach, kartonach lub lnianych woreczkach. Poza olejkami  eterycznymi mięta zawiera: witaminy C, A, żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor, miedź, mangan, molibden. Żywice i substancje gorzkie, zawarte w tej roślinie mają dobroczynny wpływ na cały układ trawienny. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych i neutralizują kwasowość, która jest najczęściej spotykaną przyczyną pieczenia w żołądku.

Spożywanie mięty służy procesowi trawienia na wszystkich etapach, zapobiega kolkom, działa wiatropędnie, sprzyja usuwaniu pasożytów jelitowych. Stymuluje wydzielanie żółci, w ten sposób ułatwia wchłanianie witamin rozpuszczonych w tłuszczach i metabolizm tłuszczów, obniżając przy tym poziom cholesterolu we krwi. Chroni florę bakteryjną układu trawiennego. Jest pomocna w zapobieganiu wrzodom żołądka. Jej właściwości przeciwskurczowe łagodzą bóle menstruacyjne i bóle pęcherza. Substancje czynne mięty pomagają w uwolnieniu dróg oddechowych od kataru i czynią  to zioło skutecznym w walce z przeziębieniami typu bakteryjnego i wirusowego. Jest bardzo efektywna w leczeniu wirusa opryszczki i innych chorób typu wirusowego. Zwalcza prątki gruźlicy oraz tyfus. Już w XII wieku leczono nią bronchit oraz ugryzienia psa (aby uniknąć zarażenia wścieklizną). Olejki na bazie mięty leczą niektóre z bólów głowy, kaszl na tle nerwowym, bezsenność a nawet czkawkę (Demokryt zalecał picie soku miętowego połączonego z sokiem cytryny i granatu).

Mięta pobudza umysł do pracy, poprawia koncentrację, zapamiętywanie oraz zdolność skupiania uwagi. TĘ INFORMACJĘ POLECAM WSZYSTKIM MŁODYM MAMOM. WARTO ZASTĄPIĆ NASZĄ RODZIMĄ MIĘTĄ Z MIODEM I CYTRYNĄ każdy wysoko-słodzony napój z marketu! Ponadto mentol zmniejsza poczucie zmęczenia, niepokoju, redukuje zimne poty i bladość skóry, hamuje mdłości wynikające z chemioterapii. Działa przeciwzapalnie w dolegliwościach jamy ustnej takich jak: afty, ból zęba, stan zapalny dziąseł. Głównym i najcenniejszym składnikiem jest olejek miętowy, który powstaje poprzez destylację ziela z parą wodną. Wykazuje on właściwości chłodzące i znieczulające błony śluzowe oraz skórę. Działa rozkurczowo, przeciwbólowo i antyseptycznie. Z tej przyczyny jest jednym z najczęściej stosowanych i najbardziej wszechstronnie działających olejków leczniczych.

Herbata ziołowa
(Zestaw ziół wg. O.Grzegorza Franciszka Sroki na nerwicę)

● owoc róży 100 g
● kwiat rumianku 100 g
● liść melisy 50g
● ziele krwawnika 50g
● korzeń arcydzięgla 50g
● ziele dziurawca 50g
● liść mięty pieprzowej 20g
● szyszki chmielowe 20g
● korzeń waleriany 20g

Zioła mieszamy i przechowujemy w szczelnym, szklanym naczyniu. W razie potrzeby łyżeczkę herbatki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy na 20 minut, przecedzamy. Pijemy ciepłą 2 razy dziennie.

Bezalkoholowe mojito

● kilka gałązek (wraz z liśćmi) mięty
● 4 limonki
● 0,75 l dobrego toniku
● 6 łyżek cukru trzcinowego
● kostki lodu, wg uznania

Wyciskamy limonki, zostawiając kilka plasterków do dekoracji. Przefiltrowany przez drobne sitko sok przelewamy do dużej, szklanej karafki lub ozdobnego dzbanka, dodajemy cukier trzcinowy,  liście mięty i odstawiamy na godzinę do lodówki. Brzegi szklanek przecieramy plasterkiem cytryny, zamaczamy w cukrze nasypanym na mały talerzyk. Powstanie „oszroniony rant”. Wyjmujemy dzbanek z lodówki, napój  mieszamy i przelewamy do szklanek, dopełniamy tonikiem i dodajemy lód. Wkładami plasterki limonki.

Miętowy syrop

● 1 litr wody
● 1 kg cukru
● 130 g liści mięty pieprzowej
● 2 cytryny (najlepiej z upraw ekologicznych) dobrze wymyte.

Liście mięty miksujemy razem z połową cukru przez kilka sekund. Z cytryny ścieramy  skórkę, zwracając uwagę by nie zetrzeć z niech białej części. Pozostałą częścią cukru  razem z wodą stawiamy na ogień. Kiedy zacznie wrzeć, gasimy ogień i dodajemy zmiksowaną miętę i skórkę z cytryny, dokładnie mieszamy. Przykrywamy garnek (najlepiej emaliowany lub szklany) i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia filtrujemy (za pomocą gazy) i przelewamy płyn do wyparzonych butelek. Napełnione butelki pasteryzujemy przez 30 minut.
Za tydzień zapraszamy na ciąg dalszy wiedzy o mięcie.

9J.W.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *