ZE SMAKIEM. Majowa pokrzywa… na zdrowie!

2021-04-25 1:18:55

Walory pokrzywy są bezcenne i nieprzebrane. Powinniśmy raczyć się tym zielem przez cały rok. Ale takiej wartości leczniczej jak ma majowa pokrzywa, nie otrzymamy już więcej przez resztę roku

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

Podstawowa wartość tej parzącej roślinki to… wzmocnienie układu odpornościowego i odmłodzenie całego organizmu! Przy jej pomocy pozbędziemy się wirusów, bakterii i grzybów. Kocha ją wątroba i żołądek, jelita i śledziona. Zioło to usuwa piasek z nerek, oczyszcza krew, leczy anemię dzieci i dorosłych (to dzięki dużej zawartości żelaza i krzemu).Jest środkiem pomocniczym w leczeniu cukrzycy typu 2. Liście świeże i suszone pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, pobudzają wydzielanie trzustki, regulują poziom cholesterolu. Pokrzywa przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów krwi w organizmie. To bardzo ważna wiedza dla osób po przebytym zawale serca, zakrzepicy naczyń kończyn dolnych, zakrzepach płucnych, udarze mózgu. Zapobiega nowotworom, wymiata wolne rodniki, odmładza! Ma właściwości przeciwalergiczne, wzmacnia włosy, paznokcie, korzystnie wpływa na cerę. Pokrzywa wpływa na proces przemiany materii, a to dzięki bogactwu witamin i mikroelementów. Dzięki witaminie K, działa przeciwkrwotocznie, zwiększa poziom hemoglobiny. Poprawia perystaltykę jelit, zmniejsza stany zapalne przewodu pokarmowego, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie. Szczególnie pomocna jest w okresie wczesnowiosennym, gdy organizm jest osłabiony i wymaga natychmiastowego wsparcia. Roślina ta stanowi cenny składnik pokarmowy z uwagi na dużą ilość soli mineralnych, białek i witamin (B1,B2,C,E,K oraz żelaza, manganu, wapnia, fosforu, krzemu, magnezu). Chlorofil zawarty w liściach wspomaga leczenie choroby popromiennej.

HERBATKA Z POKRZYWY
Zielone lub suszone ziele zalewamy wieczorem ciepłą (nie wrzątkiem!) wodą. Rano dobrze podgrzewamy napar, nie gotujemy! Odstawiamy pod przykrywką na 30 min. Ciepły napar odcedzamy, dodajemy łyżkę dobrego miodu i wlewamy do termosu (tylko szklanego, metalowy jest niewskazany). Po pół szklanki popijamy przez cały dzień. Pokrzywę warto podawać osobom zażywającym przez dłuższy czas leki syntetyczne, pomaga wydalać szkodliwe metabolity wraz z moczem.

Kiedy tylko pojawi się świeża pokrzywa, wykorzystajmy ją do uzyskania znakomitego soku. W tym celu ścinamy tylko górne pędy i przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa lub wolnoobrotową sokowirówkę. Pulpę którą uzyskamy z maszynki do mięsa przeciskamy jeszcze przez gazę lub tetrę. UWAGA! Taki sok spożywamy tylko po rozcieńczeniu z wodą. Jedna część soku na dwie części wody. Dla początkujących proponuje łyżkę soku na szklankę wody i dodatek miodu. Taka witaminowa kuracja może trwać do późnej jesieni. Pamiętajmy tylko, aby ścinać młode szczyty pędów (nie może być na nich kwiatostanów). Oczywiście przez całe lato suszymy zioła na zimę. Sok świeżo wyciśnięty możemy mrozić w pojemniczkach na lód lub w woreczkach na lód. Po prostu wlewamy sok jak wodę i mrozimy na zimę.

POKRZYWOWY MIÓD
● 1 kg bardzo dobrze rozdrobnionych świeżych liści pokrzywy,
● 1/2 kg dobrego miodu, najlepiej świeżego jeszcze płynnego,
● 1 litr wody.
Pokrzywę zagotowujemy z 3 szklankami wody. Przecedzamy i studzimy. Dodajemy miód. Dodajemy pozostałą wodę (wcześniej przegotowaną). Mieszamy, aby miód rozpuścił się. Przelewamy do butelek. Przechowujemy w zimnym miejscu.

SURÓWKA WIOSENNA Z POKRZYWĄ
● 1 pęczek rzodkiewki,
● 1 sałata,
● 1 szklanka młodych liści pokrzywy, sparzonych gorącą wodą (nie wrzącą!) i odcedzonych na sicie,
● garść zielonego, posiekanego szczypiorku,
● sok z cytryny,
● 1 jogurt naturalny,
● sól i pieprz do smaku.

Rzodkiewkę ścieramy na grubej tarce, dodajemy pokrzywę, szczypiorek i porwaną na kawałki sałatę. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z jogurtem i przyprawami. Do takiej sałatki możemy dodać pokrojone na ćwiartki, gotowane jajeczko.

Pokrzywa to bardzo szczodry dar od Matki Ziemi, zbierajmy ją i używajmy dla pokrzepienia ciała. A dla pokrzepienia ducha proszę posłuchajcie Państwo pięknej piosenki Haliny Frąckowiak – Jak pięknie by mogło być. Proszę, oto słowa.

„Jak pięknie by mogło być
Na ziemi wiecznie zielonej
Wystarczy wiedzieć, gdzie wstaje świt
I pójść, i pójść w tę stronę
Wśród szczęku broni, zgiełku spraw
Krzyczą Kasandry wszystko wiedzące
Tu mądrość świata na nic się zda
Tu trzeba umieć spojrzeć w słońce
Jak pięknie by mogło być
Ziemia jest wielką Jabłonią
Starczy owoców wystarczy cienia
Dla tych, co pod nią się schronią
Jak pięknie by mogło być
Bo przecież jesteśmy ludźmi
Jest sen zbyt straszny, aby go śnić
Obudźmy się, obudźmy!
Wśród krwi, pożogi toczy się gra
Codziennie jest Sąd Ostateczny
Tu mądrość świata na nic się zda
Musimy znów stać się dziećmi
Jak pięknie by mogło być
Ziemia jest wielką Jabłonią
Starczy owoców wystarczy cienia
Dla tych, co pod nią się schronią „

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *