ZE SMAKIEM. Każdy może przygotować sobie nalewkę

2018-06-24 1:53:53

Robienie nalewek to takie nieszkodliwe kulinarne czary. Kuchnia zmienia się w domowe laboratorium a Ty próbujesz czy truskawki można połączyć z pieprzem, pomarańczę z kawałkiem kłącza tataraku, a może anyż z gorzkim migdałem. A może tu goździk, a tam kawałeczek cynamonu?

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

Nalewki to obok smakowych korzyści także hobby, które każdemu może sprawić ogromną przyjemność nie tylko podczas degustacji ale również w trakcie przygotowań. Dobrze skomponowana nalewka odznacza się zawsze doskonałym smakiem, wyraźnym aromatem i mocą nie przekraczającą 40% oraz niewielką ilością zużytego cukru.

W Polsce tradycja robienia domowych wódek, czyli nalewek ma długą tradycję. Alkohol mieszany z owocami i ziołami przygotowywano przede wszystkim w dworkach szlacheckich, a także w domach mieszczańskich i zagrodach chłopskich. Robiono je w setkach odmian, stosując różnorodne receptury. Sekrety ich robienia przechodziły z pokolenia na pokolenie i często były przekazywane dopiero w testamencie.
Piwniczka z omszałymi butelkami win, nalewek i nastojek była dla polskiego szlachcica takim samym powodem do dumy co i herb rodowy. Nasze prababki aromatyzowały wódkę płatkami róż, tatarakiem, arcydzięglem, bzem, jaśminem i leśnymi poziomkami oraz …lawendą.
Po słowiańskim święcie Nocy Świętojańskiej nastawiano nalewkę na jeszcze zielonych orzechach włoskich, bo wtedy były najbardziej odpowiednie na ratunek, nie tylko smakowity, ale również pomocny w razie niestrawności wszelakiej.

Alkoholem zalewano wonne liście mięty, piołunu, tataraku i kwiatu lipy. Nasi przodkowie pijali znakomite rodzime miody, węgrzyna i małmazję.

Ważne jest aby używać spirytusu rozcieńczonego wodą a nie wódki monopolowej. W dawnych czasach stosowano z powodzeniem samogon.

Z robieniem nalewek łączyły się często określone zwyczaje. Na kresach Polskich, na owocach dzikiej róży, listkach mięty i rumianku nastawiano „Żenichę”. Kiedy podlotek przeistaczał się w pannę na wydaniu, gąsior z nalewką stawiano w oknie. To był znak dla kawalerów, że już można przychodzić w konkury. Jeśli konkurent był stosowny, wówczas na stole pojawiała się wyborna naleweczka podawana przez pana domu.

Do aromatyzowania owocowych trunków najczęściej stosuje się kardamon, cynamon, wanilię, goździki, arcydzięgiel czy ziele angielskie. Miód nadaje trunkom  szlachetności, charakterystycznego smaku i aromatu.

Rozlane nalewki do jasnych, szklanych butelek powinny być przetrzymywane w ciemnym miejscu, bez dostępu słońca.

Powraca moda na własnoręczne przygotowywanie szlachetnych trunków, dlatego zachęcam Państwa do sporządzania nalewek. Życzę, aby się udały, sprawiły przyjemność oku i …podniebieniu. Dawne gospodynie powiadały, że potrawy należy przygotowywać z sercem…i to jest prawda. Prawda, którą sprawdzić można także przy robieniu nalewek, a robienie autorskiej nalewki to już sztuka tworzenia. Od inwencji tworzącego zależeć  będzie niepowtarzalny smak trunku, który ozdobi każde towarzyskie spotkanie.
Nalewka malinowa korzenna.
Z dojrzałych malin należy wycisnąć litr soku i wlać  do gąsiorka. Dodać 8 dag goździków, 8 dag potłuczonych śliwkowych pestek, 1lirt spirytusu. Gąsior  stawiamy na 1 miesiąc w ciepłym miejscu. Po tym czasie filtrujemy przez bibułkę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce.

Czerwiec to najlepsza pora na zrobienie zdrowotnej nalewki orzechowej.
Orzechówka
Utłucz w moździerzu 17 orzechów włoskich, młodych, zielonych. Włóż do gąsiorka i zalej 1litrem 45% wódki (ze spirytusu). Postaw na słonecznym miejscu na miesiąc. Po tym czasie przecedź przez sitko. Do pozostałych orzechów dodaj 25 dag cukru, 3g gałki muszkatołowej i zmielone 3 goździki. Wymieszaj tak, aby cukier się rozpuścił całkowicie. Ponownie odstaw na miesiąc. Po 30 dniach przecedź nalewkę przez bibułkę filtracyjną, zmieszaj płyny i rozlej do butelek. Odstaw w ciemne miejsce na kolejny trzeci miesiąc.

J.W.

Wszystkim Tatusiom
z okazji ich święta – DZIĘKUJEMY…
za wszystko czego nas nauczyli,
za  opiekę i pomoc,
za  upomnienia i cenne rady,
za  rozsadek
i poczucie humoru,
za  pracowitość i cierpliwość,
a najbardziej za to że …SĄ.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *