ZE SMAKIEM. Faworki, gwiazdy karnawałowego stołu

2018-01-28 4:48:50

Prawdziwą sztuką jest zrobienie faworków tak, aby to był rarytas, leciutki, kruchy, pachnący i uwodzicielsko smaczny. Tak, aby płatek ciasta w obłoku białego cukru rozpływał się w ustach. Faworki nie mogą być zbyt ciężkie, nasiąknięte tłuszczem i przesadnie grube. Tą wyszukaną i pożądaną lekkość uzyskamy przez dodanie do ciasta …octu. Natomiast spirytus gwarantuje, że w faworek nie wsiąka tłuszcz

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

Na powodzenie w kuchni wpływa naturalnie jakość podstawowych produktów. Śmietana musi być wiejska, prawdziwie kwaśna i tłusta. Jajka od kur zagrodowych, mąka tortowa i świeży smalec, bo na smalcu faworki są najlepsze !

Na drewnianą stolnicę przesiewamy mąkę (1/2 kg). Dodajemy 7 żółtek, sól kłodawską (1/4 łyżeczki), łyżkę octu i łyżkę spirytusu, śmietany tyle, ile uda się wgnieść. Zagniatamy ciasto do chwili, aż będzie odstawało od rąk. Kulę „okładamy zdrowo” wałkiem , aż pojawią się w jej strukturze dobrze widoczne bąbelki powietrza. Przecinamy ją na cztery plastry i przykrywamy  miseczką, aby nie obsychały. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Kroimy na paski 3×10 cm, a w środku robimy 3-4 cm nacięcia wzdłuż i przedkładamy przez nie jeden koniec paska. Faworki układamy na ściereczce. Tłuszcz do smażenia podgrzewamy do temperatury 180˚C. Aby sprawdzić czy smalec jest odpowiednio nagrzany, wrzucamy jeden kawałek. Jeśli szybko wypłynie, to znaczy że już można wrzucać pierwszą partię faworków. Wrzucamy tylko tyle faworków do smalcu, aby swobodnie pływały. Smażymy je króciutko (nie dłużej niż minuta) z obu stron na lekko złoty kolor. Odsączamy i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym. Zbędny smalec wsiąknie w papier. Jeszcze ciepłe posypujemy pudrem z utłuczonym cukrem waniliowym. Układamy  faworki  na ozdobnym talerzu i serwujemy gościom.
Jest to dość pracowity deser, ale dla ugoszczenia przyjaciół, warto podjąć to wezwanie. Roześmiane buzie będą największą zapłatą, bo o przyjaźnie tak jak o kwiaty, warto dbać i trzeba je pielęgnować.
Jedząc ten smakołyk, najczęściej obsypujemy się niesfornym pudrem, ale to też radosny element karnawału.
Ten przepis funkcjonuje w moim domu od pokoleń, ale dla czytelników mam i inne, z dawnych, „ przedwojennych „ czasopism kobiecych.

Przepisy na faworki z czasopism
z lat 1895-1935.

Chrusty

35 deka mąki, 7 deka masła, 6 deka cukru, 6 gorzkich migdałów miało utłuczonych, troszkę cynamonu, 2 żółtka, 2 łyżki rumu i kwaśnej śmietany tyle, aby dało się zagnieść dość wolne ciasto.
Ciasto dobrze wygniecione należy trzy razy przewałkować, każdym razem składać w kilkoro i odłożyć na parę minut w chłodne miejsce. Ostatecznie rozwałkowane na grubość grzbietu noża ciasto kraje się w skośne kawałki, przewleka jeden koniec przez otwór nacięty na samym środku i rzuca na rozpalony tłuszcz mieszany pół na pół z topionego masła i smalcu wieprzowego.

Faworki na samych żółtkach

6 żółtek utrzeć z 6 łyżkami cukru do białości, dodać szklankę najgęstszej śmietany, kieliszek araku, dodać tyle mąki aby ciasto było twarde jak na makaron. Wyrabiać godzinę przynajmniej, przykryć miską, wynieść na godzinę na chłód. Wałkować jak najcieniej, krajać w pasy, przecinać każdy kawałek w środku, przewijać. Rozpalić smalec, rzucać nań faworki, aby swobodnie pływały. Smażyć na blado żółty kolor. Faworki łatwo się przypalają, przyrumienione są suche i niesmaczne. Gorące, po odsączeniu na bibule, posypać cukrem utłuczonym z wanilią.

Faworki Wiedeńskie

Tem się różnią od naszych polskich, że się do nich używa mało jaj. Zagnieść kilo mąki, łyżkę masła, dwie łyżki cukru, jedno jajko, łyżkę octu i gęstej śmietany tyle, aby ciasto dało się zagnieść. Wybić ciasto mocno, rzucając je przez kwadrans o stół, poczem rozwałkować cienko, nie podsypując wcale mąką. Pokrajać je w pasy, ja zwykle na faworki, poprzewijać przez środek. Smażyć, jak zwykle w smalcu na ładny, złoty kolor. Gorące osypywać cukrem z wanilią.

J.W.
Za tydzień
zapraszam na bliny!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *