ZE SMAKIEM. Dziękuję Ci MAMO

2018-06-08 2:27:49

Mama, Matuszka, Mati, Mamma, Muti, Mutter…….to najpiękniejsze słowo świata. Ona jedna, niepowtarzalna i jedyna

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

W sobotę 26 maja będzie piękne święto, Dzień Matki. Jest to czas, w którym możemy obdarować nasze mamy dobrym słowem, życzeniami, bukietem kwiatów. Małym dowodem naszej miłości i pamięci o niej. To może być też ciasto, które upieczemy dla Naszej Mamy z sercem i dobrymi życzeniami.
Proponuję bardzo prosty przepis na smaczną tartę truskawkową.

Tarta
z musem truskawkowym:
Spód: około 300 g ciasteczek owsianych i 100 g herbatników (typ Petit Beurre), 100 g rozpuszczonego masła.
Ciastka zmielić na drobno, masło roztopić i wymieszać z ciastkami. Wylepić nimi dno tortownicy  (o  średnicy 24 cm ), wstawić do lodówki na 30 min, a potem do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, tylko na 10 minut. Wystudzić.

Mus: 3 szklanki truskawek, 170 g śmietany płynnej 36%, 3 galaretki truskawkowe.
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Truskawki zmiksować ze śmietaną (można dodać jedną torebkę cukru waniliowego). Wymieszać zmiksowane truskawki z galaretką,  wylać na spód i włożyć do lodówki na jakieś 3 godziny.
Druga propozycja- to placuszki „ chwaściaki „  z ziołami z łąk.
● 1 szklanka zsiadłego mleka,
● 3 jajka,
● szczypta soli,
● około pół kg mąki,
● klarowane masło do smażenia.
3 garści pokrojonych ziół: pokrzywy, komosy, babki lancetowatej, krwawnika, tasznika, młode listki mniszka.

Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy sól, dosypujemy mąkę. Mieszamy, aż powstanie ciasto jak na bliny. Dodajemy pokrojone „chwasty”. Łyżką kładziemy ciasto na rozgrzaną patelnię i smażymy placuszki na złoty kolor.
Z miłością i szacunkiem, wszystkim Mamom, życzę wszystkiego najlepszego i najpiękniejszego. J.W.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *