ZE SMAKIEM do szkoły

2015-08-29 5:29:19

Bezowo – owocowe szaleństwo
Dzieci uwielbiają lato. To przecież czas zabawy, wolności od obowiązków szkolnych, czas słońca, owoców, lodów i innych słodyczy. Początek roku szkolnego wcale nie musi być przykrym końcem radości. Można go w prosty sposób uprzyjemnić dzieciom

Na początek szybka słodycz, inspirowana angielskim deserem, zwanym „Bałagan w Eton” (również w wersji dla osób na diecie eliminacyjnej – bez laktozy i glutenu).

Składniki:
● 500 ml śmietany do ubicia (lub śmietanki kokosowej)
● 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
● duża garść pokrojonych truskawek lub innych sezonowych owoców
● garść bez
● opcjonalnie 2 łyżki soku pomarańczowego do macerowania owoców

Bezowo-owocowe szaleństwo1_m

Taki deser można przygotować wspólnie z dziećmi

Sposób przyrządzenia:
Ubić śmietanę z 2 łyżeczkami cukru waniliowego, pokruszyć bezy i całość lekko zmieszać. Jest kilka opcji, jeśli chodzi o owoce. Można je zasypać cukrem, dodać sok z pomarańczy i zostawić na kilka minut do maceracji. Można również wymieszać różne owoce i zmiksować całość. Bitą śmietanę należy wymieszać z pokruszonymi bezami i przełożyć owocami. Jeśli ktoś jest uczulony na laktozę lub kazeinę może zastąpić zwykłą śmietanę śmietanką kokosową. Potrzebna jest puszka mleczka kokosowego o zawartości ok. 20% tłuszczu, którą należy odstawić do lodówki na kilka godzin. Mleczko kokosowe powinno się rozwarstwić na śmietankę (górna warstwa) i bezbarwną wodę kokosową. Należy zebrać gęstą górną warstwę i ubić podobnie jak zwykłą śmietanę.
Jeśli jednak nasze latorośle nadal będą się boczyć na szkołę, tornistry, książki czy kanapki pakowane na drugie śniadanie, można te ostatnie zamienić na pyszną, zdrową i na dodatek słodką przekąskę. Jest to alternatywa dla typowych niezdrowych batoników ze sklepu (w składzie wielu produktów cukierniczych i nie tylko znajduje się m.in. syrop glukozowo-fruktozowy, który może być przyczyną wielu chorób, takich jak cukrzyca, choroby serca czy zespół jelita wrażliwego).

Batoniki Musli
(również w wersji dla osób na diecie eliminacyjnej – bez laktozy, cukru, jajek i glutenu)

Te batoniki mają jeszcze jedną zaletę: można je komponować wg własnych upodobań. Ważne jest tylko to, żeby zachować proporcje wagowe – ok. 800-900 g składników suchych do podanej ilości miodu, masła i ewentualnie czekolady.

Składniki:
● ok. 300-400 g płatków owsianych górskich (lub 100 g amarantusa ekspandowanego)
● 50 g siemienia lnianego
● 50 g sezamu lub/i kokosa
● 100 g suszonej żurawiny
● 100 g pestek słonecznika
● 50 g pestek dyni
● 50 g orzechów laskowych, lekko posiekanych
● 100 g orzechów włoskich, lekko posiekanych
● 6 łyżek miodu (lub syropu z agawy)
● 5 łyżek rozpuszczonego masła (lub oleju kokosowego)
● 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Batoniki musli2_m

Osoby na diecie eliminacyjnej, w zależności od uczulenia, do batoników dodają amarantus, sok z agawy lub olej kokosowy

Sposób przyrządzenia  
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki należy wymieszać w dużej misce. Blachę (ok. 25 x 40) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać mieszankę i łyżką wciskać mocno w dno, na wybraną przez siebie grubość. Zapiec w piekarniku przez ok. 20 min. w temperaturze ok. 160 st. C (uwaga, należy pilnować, żeby się nie przypaliło). Po ostudzeniu należy pokroić całość w zgrabne wafelki.
Osoby na diecie eliminacyjnej, w zależności od uczulenia, do batoników dodają amarantus, sok z agawy i olej kokosowy oraz mogą powymieniać pozostałe składniki wg upodobań, zachowując proporcje wagowe.

tort witaj szkoło_mDzieci uwielbiają takie batoniki. Jednak jeśli i to nie pomoże, zawsze można zamówić torcik na rozpoczęcie roku szkolnego. W Pracowni tortów artystycznych „Słodkie Marzenia” możemy przygotować każdego rodzaju torty, również dla osób na diecie eliminacyjnej, bez laktozy, glutenu czy jajek. Zapraszamy!

7447281_orig_mSylwia Szajter-Ziółek
Pracownia tortów artystycznych
Słodkie Marzenia
ul. Polna 37a
Skrzeszew k. Legionowa
tel. 515 135 884
www.slodkiemarzenia.com

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *