ZE SMAKIEM do szkoły

2015-08-29 5:29:19

Bezowo – owocowe szaleństwo
Dzieci uwielbiają lato. To przecież czas zabawy, wolności od obowiązków szkolnych, czas słońca, owoców, lodów i innych słodyczy. Początek roku szkolnego wcale nie musi być przykrym końcem radości. Można go w prosty sposób uprzyjemnić dzieciom

Na początek szybka słodycz, inspirowana angielskim deserem, zwanym „Bałagan w Eton” (również w wersji dla osób na diecie eliminacyjnej – bez laktozy i glutenu).

Składniki:
● 500 ml śmietany do ubicia (lub śmietanki kokosowej)
● 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
● duża garść pokrojonych truskawek lub innych sezonowych owoców
● garść bez
● opcjonalnie 2 łyżki soku pomarańczowego do macerowania owoców

Bezowo-owocowe szaleństwo1_m

Taki deser można przygotować wspólnie z dziećmi

Sposób przyrządzenia:
Ubić śmietanę z 2 łyżeczkami cukru waniliowego, pokruszyć bezy i całość lekko zmieszać. Jest kilka opcji, jeśli chodzi o owoce. Można je zasypać cukrem, dodać sok z pomarańczy i zostawić na kilka minut do maceracji. Można również wymieszać różne owoce i zmiksować całość. Bitą śmietanę należy wymieszać z pokruszonymi bezami i przełożyć owocami. Jeśli ktoś jest uczulony na laktozę lub kazeinę może zastąpić zwykłą śmietanę śmietanką kokosową. Potrzebna jest puszka mleczka kokosowego o zawartości ok. 20% tłuszczu, którą należy odstawić do lodówki na kilka godzin. Mleczko kokosowe powinno się rozwarstwić na śmietankę (górna warstwa) i bezbarwną wodę kokosową. Należy zebrać gęstą górną warstwę i ubić podobnie jak zwykłą śmietanę.
Jeśli jednak nasze latorośle nadal będą się boczyć na szkołę, tornistry, książki czy kanapki pakowane na drugie śniadanie, można te ostatnie zamienić na pyszną, zdrową i na dodatek słodką przekąskę. Jest to alternatywa dla typowych niezdrowych batoników ze sklepu (w składzie wielu produktów cukierniczych i nie tylko znajduje się m.in. syrop glukozowo-fruktozowy, który może być przyczyną wielu chorób, takich jak cukrzyca, choroby serca czy zespół jelita wrażliwego).

Batoniki Musli
(również w wersji dla osób na diecie eliminacyjnej – bez laktozy, cukru, jajek i glutenu)

Te batoniki mają jeszcze jedną zaletę: można je komponować wg własnych upodobań. Ważne jest tylko to, żeby zachować proporcje wagowe – ok. 800-900 g składników suchych do podanej ilości miodu, masła i ewentualnie czekolady.

Składniki:
● ok. 300-400 g płatków owsianych górskich (lub 100 g amarantusa ekspandowanego)
● 50 g siemienia lnianego
● 50 g sezamu lub/i kokosa
● 100 g suszonej żurawiny
● 100 g pestek słonecznika
● 50 g pestek dyni
● 50 g orzechów laskowych, lekko posiekanych
● 100 g orzechów włoskich, lekko posiekanych
● 6 łyżek miodu (lub syropu z agawy)
● 5 łyżek rozpuszczonego masła (lub oleju kokosowego)
● 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Batoniki musli2_m

Osoby na diecie eliminacyjnej, w zależności od uczulenia, do batoników dodają amarantus, sok z agawy lub olej kokosowy

Sposób przyrządzenia  
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki należy wymieszać w dużej misce. Blachę (ok. 25 x 40) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać mieszankę i łyżką wciskać mocno w dno, na wybraną przez siebie grubość. Zapiec w piekarniku przez ok. 20 min. w temperaturze ok. 160 st. C (uwaga, należy pilnować, żeby się nie przypaliło). Po ostudzeniu należy pokroić całość w zgrabne wafelki.
Osoby na diecie eliminacyjnej, w zależności od uczulenia, do batoników dodają amarantus, sok z agawy i olej kokosowy oraz mogą powymieniać pozostałe składniki wg upodobań, zachowując proporcje wagowe.

tort witaj szkoło_mDzieci uwielbiają takie batoniki. Jednak jeśli i to nie pomoże, zawsze można zamówić torcik na rozpoczęcie roku szkolnego. W Pracowni tortów artystycznych „Słodkie Marzenia” możemy przygotować każdego rodzaju torty, również dla osób na diecie eliminacyjnej, bez laktozy, glutenu czy jajek. Zapraszamy!

7447281_orig_mSylwia Szajter-Ziółek
Pracownia tortów artystycznych
Słodkie Marzenia
ul. Polna 37a
Skrzeszew k. Legionowa
tel. 515 135 884
www.slodkiemarzenia.com

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *