ZE SMAKIEM. Babski wieczór

2020-02-27 4:06:21

Halinka, to Przewodnicząca Koła Gospodyń  Wiejskich w Maryninie, Gmina Serock

Jadwiga Wołynik
j.wolynik@tio.com.pl

Każdego roku, odkąd pełni tą społeczną funkcję, jej gościnny dom otwiera szeroko drzwi dla gości. Halinka, to mistrzyni w kuchni, dania przez nią serwowane to uczta dla podniebienia i oczu. Przy pięknie zastawionym stole, zbierają się Panie i wymieniają się doświadczeniami, przepisami, czy tak zwyczajnie po babsku…..by sobie poplotkować. Te spotkania cementują nasze relacje, to święto, na które wszystkie czekamy.

Czytelniczkom tygodnika,  przekazuję  kilka sprawdzonych przepisów, na rodzinne lub przyjacielskie spotkania.

Cepeliny
Ciasto:
Ziemniaki gotowane i tarte ziemniaki surowe (mogą być młode) w proporcji 1:2 (a więc na 1 kg ziemniaków gotowanych trzeba 2 kg ziemniaków surowych), trochę mąki kartoflanej i pszennej, 1 surowe jajko.

Farsz:
mięso mielone, najlepiej mieszane wołowo-wieprzowe, podsmażamy na smalcu z dodatkiem posiekanej cebuli, pieprzu i soli do smaku.

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub praskę. Łączymy z utartymi na drobnej tarce surowymi ziemniakami, wbijamy jajko, wszystko razem dobrze mieszamy, solimy do smaku. Dodajemy też troszkę mąki by zagęścić masę. Formujemy duże, owalne, grube placki, nakładamy do nich farsz mięsny i zawijamy. Gotujemy w osolonej wrzącej wodzie około 30 minut. Gdy Cepeliny wypłyną, to trzeba jeszcze chwilkę pogotować. Podajemy je obficie okraszone skwarkami ze słoniny i przesmażonej cebulki.

Likier Jabłkowy
Składniki:
● 1,5 kg jabłek
● 4 słodkie migdały
● kawałek kory cynamonu
● kilka nasion kardamonu
● 5 goździków, ziarenko
ziela angielskiego
● 1 litr spirytusu 96%
● 1 litr wody źródlanej
● 75 dag cukru.

Jabłka ze skórką kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazdka nasienne, następnie siekamy i wsypujemy do dużego słoja. Dokładamy migdały, cynamon, kardamon, goździki i ziele angielskie, zalewamy spirytusem, zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe, jasne miejsce. Po tym czasie filtrujemy i mieszamy z gorącym syropem ugotowanym z wody i cukru. Po ostudzeniu ponownie filtrujemy do butelek, zamykamy i odstawiamy do piwnicy na 6 miesięcy.
A na koniec przepis na…

Mazurek szlachecki,
to już z myślą o wiosennych świętach.

Składniki:
35 dag miękkiego masła ucieramy do konsystencji śmietany razem z 12 dag cukru pudru.
Dodajemy 12 dag obranych ze skórki, bardzo drobno posiekanych migdałów i odrobinę startej skórki cytrynowej. Następnie dodajemy 37 dag maki pszennej tortowej, 4 ugotowane 4 żółtka. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.

Gotowe wkładamy do lodówki na godzinę. Dwie trzecie ciasta wałkujemy na grubość palca i wykładamy na posmarowaną i oprószoną mąką brytfankę. Z pozostałego ciasta  wytaczamy cienkie wałeczki grubości ołówka i układamy z nich równomierną krateczkę. Cały mazurek smarujemy surowym żółtkiem i pieczemy na jasnozłoty kolor w 180 stopniach.

Kiedy mazurek ostygnie, do kratek wkładamy dokładnie osączone konfitury. Mogą być to wiśnie, truskawki lub róża. Całość polewamy utartym lukrem przygotowanym z 10 dag cukru pudru, łyżeczki gorącej wody i łyżeczki soku cytrynowego.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *