X edycja Mazowieckich Specjałów o laur Marszałka Województwa Mazowieckiego NAJSŁODSZE MARZENIE nagrodzone

2017-06-07 1:36:24

Mazowsze to prawdziwa skarbnica niezapomnianych smaków. Od zawsze królowały  produkty, które wspaniale smakują, wyglądają, cechuje je wysoka jakość i naturalne składniki.  Często receptury przygotowania ich były przekazywane z pokolenia na pokolenie, tak że i dziś możemy się nimi nadal cieszyć.

Aby jednak te tradycje nie odeszły w zapomnienie producenci z Mazowsza kultywują je, a ja cieszę się, że są oni doceniani i promowani na Mazowszu. Ciasta, pączki, chleby, sery, soki, miody, mięsiwa i inne cudowności dla podniebienia można było spróbować w ostatni piątek na konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.  Była to 10, jubileuszowa edycja, która zgromadziła 150 wystawców z terenu Mazowsza. Co roku konkurs przyciąga coraz większą ilość wystawców i staje się coraz bardziej znany i prestiżowy. Na Mazowszu na szczęście nie brakuje przedsiębiorców i producentów indywidualnych, którzy promują pyszne, zdrowe produkty i zależy  im by jakość jedzenia była jak najwyższa.

CHLEB ŻYTNIO – PSZENNY z Czernic Borowych

Producenci rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne, przetwory rybne, owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody, napoje.
Wszystkie produkty były smaczne, zdrowe i naturalne, ale komisja musiała wyróżnić te wyjątkowe. Cała gala rozdania nagród odbyła się w Centrum Expo w Nadarzynie, 3 czerwca. Na uroczystości, czas umilił przybyłym gościom, chór gimnazjum im. Marszałka Józefa Piłsudskiego z Rzekunia. Komisja wyłoniła 15 laureatów i przyznała 7 wyróżnień. Zwycięzcy otrzymali z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej grawerton oraz nagrody rzeczowe. Podczas gali zaprezentowano 4 nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

KIEŁBASA KRUCHA – WYRÓB WĘDLIN TRADYCYJNYCH z Karniewa

Uczestnicy, goście i organizatorzy konkursu mieli możliwość degustacji nagrodzonych produktów a wspaniała atmosfera udzieliła się wszystkim wystawcom i organizatorom z Urzędu Marszałkowskiego. Podczas prezentacji jest dużo okazji do zawierania nowych znajomości, wymiany doświadczeń i porad. Z dużą determinacją i pasją staramy się przywrócić społecznej świadomości smaki minionych lat by zatrzymać je w pamięci.
Zwycięskie produkty i potrawy były bardzo smaczne i naprawdę wyjątkowe. Dzięki takim konkursom i promocjom mamy możliwość dowiedzieć się gdzie takie specjały można zakupić. Warto wziąć udział w konkursie w przyszłym roku i spróbować specjałów innych wystawców.

Jadwiga Wołynik i jej Najsłodsze marzenie

Jestem niezmiernie szczęśliwa, że po raz drugi, przy dużej  konkurencji, udało mi się uzyskać to cenne trofeum. To dla mnie duże wyróżnienie i ogromna satysfakcja, że to co lubię robić spotyka się z uznaniem. – mówi Jadwiga Wołynik jedna z laureatek.
Duże podziękowania za możliwość zaprezentowania kulinarnych talentów należą  się  Powiatowemu Zespołowi Doradztwa Rolniczego w Legionowie, Oddział Poświętne i Wspólnocie Lokalnej Powiatu Legionowskiego.

SER DOMOWY Z CZARNUSZKĄ Doroty Dygi z Gąsiorowa

Nagrodzeni zostali również m.in. Dorota Dyga z Gąsiorowa pow. legionowski za SER DOMOWY Z CZARNUSZKĄ oraz Jerzy Stefański z Brzozówki pow. nowodworski za CHRZAN  NA OCCIE JABŁKOWYM.

red.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *