Śledzie w curry z żurawiną

2016-01-05 11:12:19

Okres świąteczno noworoczny to szczególny czas dla mnie… bo spędzony długimi godzinami w kuchni. Gdybym miała wskazać ulubioną potrawę? Bez wątpienia dania ze śledziem w roli głównej. Nigdy nie trzymam się ściśle tradycyjnych przepisów. Sięgam po przepisy z najstarszych książek z polskimi przepisami, ale zawsze interpretuję je według własnej wyobraźni… Życzę Wszystkim Czytelnikom Szczęśliwego Nowego Roku w gronie rodzinnym wśród najsmaczniejszych potraw…


Składniki:
● 4-5 filetów śledziowych
● 4 wymoczone filety śledziowe
● 8 łyżek jogurtu greckiego
● 1 łyżka przyprawy curry
● Garść suszonej żurawiny ( można zastąpić rodzynkami )
● 1 łyżka miodu
● ½ łyżeczki soli
● 1 łyżka posiekanego szczypiorku ( opcjonalnie )

Śledzie pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Żurawinę lub rodzynki namocz we wrzątku, po 30 minutach odsącz i wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty i kawałkami filetów. Śledzie przełóż do słoja i wstaw do lodówki na dwa dni.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sylwia Chrzanowska

Sylwia Chrzanowska,
mieszkanka Legionowa,
uczestniczka III edycji programu  
MasterChef

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *