Śledzie w curry z żurawiną

2016-01-05 11:12:19

Okres świąteczno noworoczny to szczególny czas dla mnie… bo spędzony długimi godzinami w kuchni. Gdybym miała wskazać ulubioną potrawę? Bez wątpienia dania ze śledziem w roli głównej. Nigdy nie trzymam się ściśle tradycyjnych przepisów. Sięgam po przepisy z najstarszych książek z polskimi przepisami, ale zawsze interpretuję je według własnej wyobraźni… Życzę Wszystkim Czytelnikom Szczęśliwego Nowego Roku w gronie rodzinnym wśród najsmaczniejszych potraw…


Składniki:
● 4-5 filetów śledziowych
● 4 wymoczone filety śledziowe
● 8 łyżek jogurtu greckiego
● 1 łyżka przyprawy curry
● Garść suszonej żurawiny ( można zastąpić rodzynkami )
● 1 łyżka miodu
● ½ łyżeczki soli
● 1 łyżka posiekanego szczypiorku ( opcjonalnie )

Śledzie pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Żurawinę lub rodzynki namocz we wrzątku, po 30 minutach odsącz i wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty i kawałkami filetów. Śledzie przełóż do słoja i wstaw do lodówki na dwa dni.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sylwia Chrzanowska

Sylwia Chrzanowska,
mieszkanka Legionowa,
uczestniczka III edycji programu  
MasterChef

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *