Śledzie po żydowsku w czosnku i suszonych ziołach

2016-01-04 2:07:07

Święta to szczególny czas dla mnie… bo spędzony długimi godzinami w kuchni. Gdybym miała wskazać ulubioną potrawę? Bez wątpienia dania ze śledziem w roli głównej. Nigdy nie trzymam się ściśle tradycyjnych przepisów. Sięgam po przepisy z najstarszych książek z polskimi przepisami, ale zawsze interpretuję je według własnej wyobraźni… Życzę Wszystkim czytelnikom, aby ich święta Bożego Narodzenia były zdrowe, radosne w gronie rodzinnym wśród najbardziej smacznych potraw…

Absolutnie fantastyczne śledzie! Ilość czosnku może przerażać, ale zbilansowana ilość wszystkich składników marynaty powoduje, że smak jest niezapomniany… Jedne z moich ulubionych…

● 4 – 5 filetów śledziowych
● 500 ml mleka (do wymoczenia filetów)
● 20 drobno posiekanych ząbków czosnku
● 1 łyżka suszonego majeranku
● 1 łyżka suszonego tymianku
● 1 łyżka suszonego oregano
● 1 łyżka suszonego estragonu
● 1 łyżka suszonej bazylii
● 3 – 4 pokruszone liscie laurowe
● 2 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

12388244_10208386703975037_2051431783_n

Na suchej patelni przez kilka sekund podpraż wszystkie zioła wraz z liśćmi laurowymi. Olej wymieszaj ze wszystkimi ziołami i dodaj drobno posiekany czosnek. Wymieszaj. Przełóż całość do słoika i wstaw do lodówki na jedną dobę. Pamiętaj, aby ryby były w całości przykryte olejem.

Smacznego!

Rada: Moje śledzie zazwyczaj moczę w mleku (przez około 6 godzin). W międzyczasie płuczę trzykrotnie w lodowatej wodzie. Przed ich docelowym przygotowaniem należy je dokładnie odsączyć i wytrzeć papierowym ręcznikiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sylwia Chrzanowska

Sylwia Chrzanowska,
mieszkanka Legionowa,
uczestniczka III edycji programu
MasterChef

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *