Przepis czytelniczki. Pachnące i chrupiące… Ogórki kiszone

2017-08-24 9:22:29

Sezon na przetwory i kiszonki w pełni. Może nie przygotowaliście jeszcze zapasów z ogórków na zimę. Może po prostu jesteście zniechęceni tym, że wasza praca poszła na marne bo większa część słoików popsuła się. Jeżeli tak, zachęcam do wypróbowania sprawdzonego przepisu, dzięki któremu będziecie cieszyć podniebienia smakiem chrupiących i pachnących „kiszeniaczków”.

SKŁADNIKI:

● 5 kg świeżych i niezbyt dużych ogórków gruntowych,
● baldachimy kopru razem z kawałkami łodyżek,
● ziele angielskie w ziarnkach,
● pieprz czarny w ziarnkach,
● obrane ząbki czosnku,
● liście laurowe,
● ½ łyżeczki nasion gorczycy
● obrany korzeń chrzanu

WYKONANIE:

Ogórki myjemy i zalewamy zimna woda na ok. godzinę. Następnie przekładamy je do dużego kamiennego lub szklanego naczynia. Wkładamy wymienione wyżej przyprawy i zalewamy letnią solanką w proporcji niezbyt czubata łyżka kamiennej soli na litr wody (nie musi być to woda przegotowana). Przykrywamy i odstawiamy na jedna dobę.
Po upływie 24 godzin ogórki przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Rozkładamy same ogórki, potem po równo przyprawy. U mnie na jeden litrowy słoik przypada po 3 ziarenka ziela, 6 ziarenek pieprzu, jeden ząbek czosnku, jeden listek, koszyczek kopru, kawałek chrzanu i kilka ziarenek gorczycy. Gdy to zrobimy zagotowujemy samą tyko wodę i zalewamy wrzątkiem każdy słoik. Zakręcamy dokładnie suchymi i czystymi zakrętkami. Nie odwracamy słoików.
Nie należy zrażać się tym, że gorąca woda spowoduje to, iż ogórki zmiękną. Zapewniam będą jędrne i smaczne.

Gocha

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *