Piernikowe ciasto z buraczkami

2017-01-27 1:03:38

Coraz bardziej modne stają się ciasta z różnymi warzywami, np. cukinią, dynią czy nawet szpinakiem. Osobiście próbowałam miodowe kuleczki z japońskiej fasoli i sojowe ciastka. Jakiś czas temu podałam przepis na postne brownie, zrobione z batatów i nikt po skosztowaniu nie powiedziałby, że czegoś mu brakuje. Podobnie jest z tym ciastem. Dodatek buraczków dobrze komponuje się z piernikowymi przyprawami.


Składniki :

Sylwia Szajter-Ziółekpop

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia” tel. 515 135 884 www.slodkiemarzenia.com

● 1 paczka mrożonego puree z buraczków
● 1 szkl +2 łyżki cukru ( można użyć cukru brązowego)
● 1 paczka cukru wanilinowego (ok 16 g)
● 3/4 szkl oleju
● 3/4 szkl kakao
● 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( opcjonalnie)
● szczypta soli
● 2,5 szkl mąki ( można użyć mąki orkiszowej)
● 1 łyżeczka cynamonu
● 1/2 łyżeczki kardamonu
● szczypta imbiru i mielonych goździków
● 1 łyżeczka octu jabłkowego
● 1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób
przygotowania:

Jajka rozbełtać ręcznie trzepaczką z cukrem, a następnie z olejem. Puree rozmrozić i lekko odcisnąć. Dorzucić do jajek, dodać kakao, kawę, przyprawy i wymieszać łyżką. Mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem do pieczenia i kolejno dodawać do masy. Na koniec dołożyć łyżeczkę octu jabłkowego i wszystko wymieszać kilkoma ruchami. Przelać do tortownicy o średnicy 22 cm lub niewielkiej kwadratowej blaszki. Piec w 180 st C ok 35-40 min lub do suchego patyczka.

Smacznego !

Sylwia
Szajter-Ziółek

 


Related Post

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *