Miód z kwiatów mniszka lekarskiego
2016-04-19 2:00:54
Już niedługo łąki rozzłocą się kwiatami mniszka lekarskiego potocznie zwanymi mleczem.
Z tych kwiatów można przyrządzić pyszny syrop.200 kwiatków mniszka rozkładamy na kilka minut na białym papierze w celu pozbycia się małych czarnych robaczków. Potem zalewamy kwiaty ½ litra zimnej wody, zagotowujemy i zostawiamy na noc. Następnego dnia kwiatki przecedzamy, wygniatamy i wyrzucamy. Do odsączonego płynu dodajemy ½ kg cukru i 2 łyżki soku z cytryny i zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu odparowując wodę aż do konsystencji syropu, który nie może być za rzadki bo wtedy fermentuje i nie może być za gęsty, bo krystalizuje. Gorący syrop zamykamy w słoikach. Zimą syrop może być lekiem wzmacniającym, połączony z wodą jest pysznym napojem o bursztynowym kolorze. Ja używam tego miodziku do pieczenia piernika.
Mniszek nie kwitnie długo, więc nie przegapmy czasu kiedy kwiatki będą w pełni rozwinięte i zróbmy własny miód mniszkowy.
Ewa Krupic