KOPERNIK SIĘ ZMIENIA

2018-01-14 6:45:26

Początek roku to czas dużych zmian w Centrum Nauki Kopernik. Ich efektem będzie nowa przestrzeń wystawiennicza, wyposażona w nowe eksponaty, pozwalające na jeszcze swobodniejsze eksperymentowanie.

Od początku istnienia Kopernik miał ambicję nie tylko udostępniania interaktywnych wystaw, ale także projektowania i budowania najlepszych eksponatów. W osiągnięciu tego celu pomogły obserwacje zwiedzających, testy i współpraca z najlepszymi światowymi centrami nauki. Równocześnie uważnie przyglądano się przestrzeniom Kopernika. Nie tylko ekspozycyjnym, ale także strefom wejścia, stanowiskom kasowym, kącikom wypoczynkowym czy systemowi informacji wizualnej, który ma ułatwiać orientację w przestrzeni. Budynek zaprojektowany na przyjęcie 300 tysięcy osób rocznie, musiał zostać przystosowany do obsługi miliona zwiedzających.

Pierwszy etap zmian (już zakończony) objął wystawę Świat w ruchu, położoną w zachodniej części pierwszego piętra, od strony Wybrzeża Kościuszkowskiego. Ta przestrzeń w nowej aranżacji została otworzona dla publiczności na początku marca 2016 r. Kolejne rearanżacje objęły strefy wejść do Kopernika oraz planetarium. Od początku 2017 r. zmodernizowany został system informacji wizualnej, kasy, szatnie i kąciki spożywcze. 27 grudnia 2017 r. zamknęliśmy część wschodnią pierwszego piętra i oddamy ją w nowej formie wczesną wiosną 2018 r. W efekcie rearanżacji całe piętro będzie stanowić jedną, spójną wizualnie i tematycznie przestrzeń samodzielnego eksperymentowania, poświęconą człowiekowi i przyrodzie. Jej motywem przewodnim będzie człowiek, który wykorzystuje swoje zmysły i umiejętności do tego, by odbierać, interpretować i opisywać otaczający go świat. Zwiedzający sami staną się przedmiotem zaskakujących eksperymentów. Większość eksponatów powstaje właśnie w warsztacie Kopernika. Inne…są hodowane! Na wystawie pojawią się stułbie, dafnie, koprofagi, grzyby i rośliny. Będą częścią żywej ekspozycji biologicznej, bardzo rzadko spotykanej w centrach nauki. Zwiedzający po raz pierwszy będą mieli możliwość obserwowania organizmów żywych i zmian, którym podlegają one w wyniku interakcji z otoczeniem.

Najciekawsze, najbardziej lubiane przez zwiedzających eksponaty powrócą odmienione. Pedałujący szkielet zyska młodszego braciszka. Znanemu rowerowi będzie towarzyszył mniejszy – dostosowany do potrzeb najmłodszych. Łoże fakira zmieni formę i zacznie wyglądać jak łóżko.

W odnawianej wschodniej części zostaną wyodrębnione grupy tematyczne łączące eksponaty poświęcone temu samemu zagadnieniu, np. anatomii i fizjologii człowieka oraz jego możliwościom i ograniczeniom, jakie wynikają z budowy ciała w kontekście przystosowania do życia na Ziemi. W grupach Światło i Barwy oraz Iluzje zaprezentowane będą zjawiska umożliwiające tworzenie barwnych i ruchomych obrazów dzięki wzrokowi. Na miejscu Strefy Światła stanie duży pomarańczowy pawilon, w którym znajdą się eksponaty wymagające zaciemnienia. Podobny, ale niebieski pawilon można zobaczyć w Nowym Świecie w Ruchu.

Dla komfortu zwiedzających i w celu stworzenia przyjaznej przestrzeni wyodrębniliśmy także miejsce na kawiarenkę: w okolicach tarasu z widokiem na Wisłę. Nowa przestrzeń będzie dostępna już na wiosnę. W kolejnych latach zmiany obejmą wystawę RE: generacja, przeznaczoną dla młodzieży oraz Bzzz! skierowaną do dzieci do lat 5.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *