JARMARKOWY STÓŁ WIGILIJNY. 12 potraw na wigilijnym stole

2017-12-21 11:51:01

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw.


12 – ponieważ tylu było apostołów i tyle jest miesięcy w roku. Należy skosztować wszystkich potraw (bezmięsnych) – żeby ich domownikom nie zabrakło i by zapewnić sobie pomyślność.
Na stole nakrytym białym obrusem kładziemy Pismo Święte, opłatki, ustawiamy świecę. Stawiamy dodatkowy talerz – dla niespodziewanego gościa. Pod obrusem powinniśmy położyć siano – przypomina ono ubóstwo groty betlejemskiej.
Do wieczerzy zasiada się wraz z pojawieniem pierwszej gwiazdki. Zapalamy świecę – symbol Jezusa. Po przeczytaniu przez jednego z członków rodziny fragmentu Ewangelii – według św. Łukasza – łamiemy się opłatkiem, na znak pojednania i pokoju, składając sobie życzenia.

BARSZCZ Z USZKAMI 
BARSZCZ – SKŁADNIKI
● 1 buraczek czerwony (średni)
● 1 litr przegotowanej wody
● 1 kromka razowego chleba
Z tych składników przygotować 4 dni wcześniej zakwas.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 litr wywaru warzywnego zagotować, dodać 1 liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego i 1 łyżeczkę masła. Wlać zakwas, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
USZKA – SKŁADNIKI
Na ciasto
● 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki ciepłej wody, łyżka oliwy
Na nadzienie
● 20 dag kwaszonej kapusty
● 2 dag suszonych grzybów – namoczyć je wcześniej (lub 10 dag pieczarek)
● sól, pieprz, 1 łyżeczka masła, 1 mała cebulka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto – Mąkę zalać ciepłą wodą, dodać oliwę, wyrobić na jednolitą masę.
Nadzienie – Kapustę ugotować do miękkości. Posiekać drobno kapustę i grzyby. Przesmażyć cebulę na maśle, dodać posiekaną kapustę i grzyby, posolić i popieprzyć. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować, wycinać małe kwadraty. Nakładać farsz i lepić małe uszka. Wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Poczekać, aż wypłyną, chwilę jeszcze pogotować, wyjąć.

KAPUSTA Z GROCHEM


SKŁADNIKI
● 0,5 kg kapusty
kwaszonej
● 20 dag grochu
● 2 łyżki masła
● 1 mała cebulka
● sól,
● pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę ugotować, groch namoczyć i ugotować. Masło przysmażyć z cebulką, odcedzoną kapustą i grochem. Posolić, popieprzyć do smaku, wymieszać.

KAPUSTA Z GRZYBAMI


SKŁADNIKI
● 0,5 kg kapusty
kwaszonej
● 3 dag suszonych
grzybów
● 1 mała cebulka
● 2 łyżki masła
● sól,
● pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę ugotować. Grzyby namoczyć i ugotować w małej ilości wody. Kiedy zmiękną, pokroić w paseczki. Masło przysmażyć z cebulką, wrzucić odcedzoną kapustę i pokrojone grzyby, posolić, popieprzyć do smaku

KARP SMAŻONY


SKŁADNIKI
● 1 karp
● sól,
● pieprz,
● mąka,
● oliwa,
● sok z cytryny,
● masło

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Karpia oczyścić, wypłukać, pokroić w kawałki, posolić, popieprzyć, obłożyć cebulą i zostawić na 2-3 godziny. Z kawałków karpia zdjąć cebulę, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor, na oleju. Wyłożyć na półmisek, pokropić sokiem z cytryny. Położyć na wierzchu trochę masła.

MAKIEŁKI

SKŁADNIKI
● 1 jajko
● mąka
● 10 dag suchego maku
● rodzynki, orzechy
● 1 łyżka miodu
● sól, cukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z jajka i mąki zarobić ciasto. Rozwałkować. Pokroić na grubsze paski, ugotować. Mak sparzyć i zmielić. Wymieszać z makaronem, miodem, orzechami i rodzynkami. Sól i cukier dodać do smaku.

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


Ciasto i farsz – tak jak na uszka. Wykrawamy natomiast większe kwadraty, napełniamy, zlepiamy brzegi.

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE

SKŁADNIKI

● 0,5 kg matjasów
● 1 mała cebulka
● 0,5 litra kwaśnej
śmietany
● sól, cukier, ocet

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wymoczone matjasy pokroić w kawałki. Cebulę – w piórka, posolić, dołożyć do śledzi, skropić octem i wymieszać. Do śmietany dodać sól
i cukier, wymieszać, dodać do śledzi. Wymieszać. Wyłożyć na miseczkę.

KARP W GALARECIE

SKŁADNIKI
● 0,5 kg karpia
● 1 mała marchew
● 1 pietruszka
● 1 seler
● cebula
● 1 paczka żelatyny
z przyprawami do mięs i ryb
● sól
● 4 sztuki ziela angielskiego
● 1 liść laurowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Warzywa obrać, pokroić w paski, ułożyć w garnku, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Włożyć oczyszczonego karpia, dodać sól i przyprawy. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 0,5 godziny. Wystudzić, wyjąć ości, pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na półmisek, udekorować i zalać żelatyną przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

KOMPOT Z SUSZU OWOCÓW


SKŁADNIKI
● 10 dag
gotowego suszu
(jabłka, gruszki,
śliwki, morele)
● 1 litr wody
● cukier
● kwasek
cytrynowy
do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować 1 litr wody z suszem, dodać cukier i kwasek – do smaku. Gotować jeszcze chwilę.

Strucla makowa


Ciasto: składniki na 3 porcje
● 1 kg mąki
● 10 dag drożdży
● 0,5 litra mleka
● 1 szkl. cukru
● 4 żółtka
● 1/2 margaryny
● 3 łyżki oleju
● szczypta soli
● cukier waniliowy
● bakalie wg uznania

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Potem wszystko wymieszać i zagnieść ciasto.

Nadzienie makowe:

● 0,5 kg maku
● 1 szkl. cukru pudru
● 1 budyń lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
● 2 całe jajka

 Wykonanie:
Mak ugotować i zemleć. Składniki na farsz wymieszać. Przygotowane wcześniej ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować, smarować farszem makowym i zawijać. Wierzch posmarować żółtkiem i piec.

A także, przepisy na wigilijny stół polecane przez golądkowska „żywieniówkę”.
Specjalnie dla naszych czytelników

Ciasteczka kruche:

Składniki:
0,50kg mąki, 0,20kg cukru pudru, 0,25kg masła, 1 jajo, 2 żółtka, 0,01 kg cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, masło, cukier i cukier waniliowy posiekać nożem na stolnicy. Dodać jaja i zagnieść. Schłodzić. Rozwałkować ciasto na stolnicy na placek 3 mm grubości. Wycinać foremkami dowolne kształty. Piec na złoty kolor. Do ciasta można dodać mak, orzechy posiekane, dowolny zapach

Sałatka śledziowa z czerwoną cebulą i kukurydzą

Składniki:
4 śledzie solone, 1 cebula czerwona, puszka kukurydzy, 1 duże jabłko,
2 – 3 łyżki majonezu, sok z ½ cytryny, ziarna granatu, pieprz

Wykonanie:
Wymoczone i wysuszone śledzie pokroić w kawałki, a cebulę w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Kukurydzę odcedzić. Wymieszać wszystkie składniki, dodać majonez. Sałatkę odstawić do lodówki, przed podaniem dodać kilka ziaren granatu.

Fot. Anna Kopras-Fijołek

 

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *