JABŁONNA. V Edycja Konkursu Nalewek im. KSIĘCIA PEPI – Zwyciężyła nalewka z wiśni górskich
2015-09-23 10:35:24
Rokitnik dębowy, wiśnia czarna górska, łochynia. To tylko niektóre z owoców, jakie posłużyły do stworzenia nalewek biorących udział w tegorocznym konkursie. Konkursie, który już na dobre wpisał się w program Festiwalu Nauki w Jabłonnie
W ostatnią sobotę odbyła się 5. edycja konkursu nalewek. Organizatorami imprezy byli: „Mazowieckie To i Owo”, Nadleśnictwo Jabłonna, Jarosław Kita – pomysłodawca i „ojciec chrzestny” imprezy, Robert Jacek Nowiński – były redaktor naczelny MTiO oraz Robert Szymański – wieloletni współpracownik MTiO.
W tym roku zgłoszono ponad 60 trunków.
– Podziwiam w tym roku sprawność organizacyjną i wszytko to, co zrobiliście państwo dla uczestników, żeby dać im pełen materiał informacyjny o tym, w czym brali udział, z jakim wynikiem i dlaczego. (…) Prawie nigdzie nie jest obecne w skali kraju – mówił Zbigniew Sierszuła, jeden z jurorów konkursu. – Jeśli chodzi o poziom tego konkursu – bardzo wysoki. Dla nas trudne wybory, bo w zasadzie nie było nalewek złych. Wybieraliśmy z dwojga dobrego i to jest wasza zasługa. Podziękowania ze strony oceniających za to, że zmusiliście nas do pracy na naprawdę dobrych nalewkach – dodał.
Uczestnicy konkursu nalewek to w większości ludzie, którzy wyrobem nalewek zajmują się od lat. Jedną z takich osób jest legionowianin Jerzy Podgórski, który w konkursie bierze udział od samego początku. W tym roku jego dereniówka zdobyła 1. miejsce w kategorii „inna”. – Po kilku dniach przestałem robić tę dereniówkę według przepisu, bo miałem wrażenie, że ją zepsułem (…). Próbowałem ją jakoś ratować. Tyle razy ją zlewałem, zasypywałem, próbowałem, że w pewnym momencie stwierdziłem, że najwyżej sam ją wypiję – opowiada Jerzy Podgórski. – Na początku nie była fajna, ani klarowna. Mniej więcej po 10 miesiącach zajrzałem po raz kolejny. Po prostu szok – dodaje.
Wyniki:
Kategoria: owocowa
1 miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę z wiśni czarnej górskiej.
2 miejsce: Cezary Pyszczak za nalewkę z rokitnika dębowego.
3 miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę z czarnej porzeczki.
Kategoria: myśliwska
1 miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę sosnową z kwiatem czarnego bzu.
2 miejsce: Patrycja Cieśla za nalewkę z łochyni.
3 miejsce: Cezary Pyszczak za nalewkę z owocu dzikiej róży.
Kategoria: ziołowa
1 miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę z kwiatu czarnego bzu na miodzie i limonce.
2 miejsce Mariusz Fik za nalewkę z dzikiej róży, rumianku i mięty pieprzowej.
3 miejsce Cezary Pyszczak za nalewkę z kwiatu czarnego bzu.
Kategoria: inna
1 miejsce: Jerzy Podgórski za nalewkę z derenia.
2 miejsce: Renata Mulik za nalewkę z płatków dzikiej róży.
3 miejsce: Dariusz Brus za nalewkę z orzecha włoskiego, różanych płatków i owoców oraz korzeni.
Kategoria: wytrawna
1 miejsce Barbara Danielewska za nalewkę z malin
2 miejsce: Mariusz Fik za nalewkę z derenia
3 miejsce: Mariusz Fik za nalewkę z piołunu
GRAND PRIX
Wojciech Suchanek za nalewkę z wiśni czarnej górskiej.
Organizatorzy V Mazowieckiego Konkursu Nalewek
NALEWKA KSIĘCIA PEPI dziękują:
Dyrekcji Pałacu w Jabłonnie dyr. MAGDALENIE GRZELECKIEJ
i BARBARZE KAMIŃSKIEJ za udostępnienie miejsca i godne przyjęcie.
Patronom konkursu Staroście Legionowskiemu i Wójtowi Gminy Jabłonna
za ufundowanie nagród.
Panom DOMINIKOWI BELLI, ANDRZEJOWI GRABARCZYKOWI, BOHDANOWI JASIEWICZOWI, ANDRZEJOWI KOSOWI, ZBIGNIEWOWI SIERSZULE
za pracę w Jury Konkursu.
Koleżance JADWIDZE WOŁYNIK za artystyczną i kulinarną opiekę nad imprezą oraz Państwu AGNIESZCE, WALERIANOWI i OLDZE JANCZUKOM za ogromny wysiłek włożony w przygotowanie konkursu i sporządzenie dokumentów pokonkursowych..
Organizatorzy dziękują również wszystkim uczestnikom i gościom.
red.
zdjęcia: Marcin Chomiuk i Agnieszka Janczuk