JABŁONNA. V Edycja Konkursu Nalewek im. KSIĘCIA PEPI – Zwyciężyła nalewka z wiśni górskich

2015-09-23 10:35:24

Rokitnik dębowy, wiśnia czarna górska, łochynia. To tylko niektóre z owoców, jakie posłużyły do stworzenia nalewek biorących udział w tegorocznym konkursie. Konkursie, który już na dobre wpisał się w program Festiwalu Nauki w Jabłonnie

W ostatnią sobotę odbyła się 5. edycja konkursu nalewek. Organizatorami imprezy byli: „Mazowieckie To i Owo”, Nadleśnictwo Jabłonna, Jarosław Kita – pomysłodawca i „ojciec chrzestny” imprezy, Robert Jacek Nowiński – były redaktor naczelny MTiO oraz Robert Szymański – wieloletni współpracownik MTiO.

W tym roku zgłoszono ponad 60 trunków.

– Podziwiam w tym roku sprawność organizacyjną i wszytko to, co zrobiliście państwo dla uczestników, żeby dać im pełen materiał informacyjny o tym, w czym brali udział, z jakim wynikiem i dlaczego. (…) Prawie nigdzie nie jest obecne w skali kraju – mówił Zbigniew Sierszuła, jeden z jurorów konkursu. – Jeśli chodzi o poziom tego konkursu – bardzo wysoki. Dla nas trudne wybory, bo w zasadzie nie było nalewek złych. Wybieraliśmy z dwojga dobrego i to jest wasza zasługa. Podziękowania ze strony oceniających za to, że zmusiliście nas do pracy na naprawdę dobrych nalewkach – dodał.

Uczestnicy konkursu nalewek to w większości ludzie, którzy wyrobem nalewek zajmują się od lat. Jedną z takich osób jest legionowianin Jerzy Podgórski, który w konkursie bierze udział od samego początku. W tym roku jego dereniówka zdobyła 1. miejsce w kategorii „inna”. – Po kilku dniach przestałem robić tę dereniówkę według przepisu, bo miałem wrażenie, że ją zepsułem (…). Próbowałem ją jakoś ratować. Tyle razy ją zlewałem, zasypywałem, próbowałem, że w pewnym momencie stwierdziłem, że najwyżej sam ją wypiję – opowiada Jerzy Podgórski. – Na początku nie była fajna, ani klarowna. Mniej więcej po 10 miesiącach zajrzałem po raz kolejny. Po prostu szok – dodaje.

DSC09045

Wyniki:
Kategoria: owocowa
1 miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę z wiśni czarnej górskiej.
2 miejsce: Cezary Pyszczak za nalewkę z rokitnika dębowego.
3 miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę z czarnej porzeczki.
Kategoria: myśliwska
1 miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę sosnową z kwiatem czarnego bzu.
2 miejsce: Patrycja Cieśla za nalewkę z łochyni.
3 miejsce: Cezary Pyszczak za nalewkę z owocu dzikiej róży.

Kategoria: ziołowa
1 miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę z kwiatu czarnego bzu na miodzie i limonce.
2 miejsce Mariusz Fik za nalewkę z dzikiej róży, rumianku i mięty pieprzowej.
3 miejsce Cezary Pyszczak za nalewkę z kwiatu czarnego bzu.

Kategoria: inna
1 miejsce: Jerzy Podgórski za nalewkę z derenia.
2 miejsce: Renata Mulik za nalewkę z płatków dzikiej róży.
3 miejsce: Dariusz Brus za nalewkę z orzecha włoskiego, różanych płatków i owoców oraz korzeni.

Kategoria: wytrawna
1 miejsce Barbara Danielewska za nalewkę z malin
2 miejsce: Mariusz Fik za nalewkę z derenia
3 miejsce: Mariusz Fik za nalewkę z piołunu

GRAND PRIX
Wojciech Suchanek za nalewkę z wiśni czarnej górskiej.

 


Organizatorzy V Mazowieckiego Konkursu Nalewek
NALEWKA KSIĘCIA PEPI dziękują:

Dyrekcji Pałacu w Jabłonnie dyr. MAGDALENIE GRZELECKIEJ
BARBARZE KAMIŃSKIEJ za udostępnienie miejsca i godne przyjęcie.
Patronom konkursu Staroście LegionowskiemuWójtowi Gminy Jabłonna
za ufundowanie nagród.
Panom DOMINIKOWI BELLI, ANDRZEJOWI GRABARCZYKOWI, BOHDANOWI JASIEWICZOWI, ANDRZEJOWI KOSOWI, ZBIGNIEWOWI SIERSZULE
za pracę w Jury Konkursu.
Koleżance JADWIDZE WOŁYNIK za artystyczną i kulinarną opiekę nad imprezą oraz Państwu AGNIESZCE, WALERIANOWI i OLDZE JANCZUKOM za ogromny wysiłek włożony w przygotowanie konkursu i sporządzenie dokumentów pokonkursowych..

Organizatorzy dziękują również wszystkim uczestnikom i gościom.


red.
zdjęcia: Marcin Chomiuk i Agnieszka Janczuk

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *