GOLĄDKOWO. Żywienie jest w cenie!

2017-12-17 4:08:27

Posiadają wiedzę i umiejętności właściwe dla swojego zawodu, potrafią współpracować w zespole, cechuje ich wysoka kultura osobista, odpowiedzialność i zaangażowanie – tak jednym zdaniem można przestawić sylwetkę absolwenta golądkowskiego technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Zespół Szkół w Golądkowie odkąd sięgamy pamięcią kształci w zawodach związanych z szeroko pojętą gastronomią i może pochwalić się wieloma sukcesami na tym polu. Wystarczy przypomnieć chociażby trzykrotnie otrzymany Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za: „Chleb golądkowski na zakwasie” w 2010 roku, „Golądkowski miód z mniszka” w 2012 roku, czy wreszcie „Pasztet z soczewicy czerwonej z ziarnami dyni i pestkami słonecznika” w roku 2016.


O wysokiej jakości kształcenia świadczą przede wszystkim wyniki egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. W roku szkolnym 2016/2017 zdawalność kwalifikacji T.06 – Sporządzanie potraw i napojów wyniosła 100%.

Cieszą również wysokie miejsca w Olimpiadach. W ubiegłym roku szkolnym Edyta Wilga – jako uczennica klasy III została finalistką Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. W tym roku odniosła kolejny sukces trafiając do grona stypendystów Prezesa Rady Ministrów. Podczas uroczystego rozdania dyplomów, 29 listopada w oranżerii Muzeum Romantyzmu w Opinogórze, uczennicy towarzyszyła dumna mama i nie mniej dumna dyrektor Ewa Leszczyńska.

Wysokie wyniki i sukcesy, to efekt pracy uczniów, którzy przede wszystkim chcą korzystać
z możliwości, jakie stwarza im szkoła. A te są godne pozazdroszczenia. Wykwalifikowani nauczyciele, nowoczesne, doskonale wyposażone pracownie, praktyczna nauka zawodu realizowana we współpracy z pracodawcami – to tylko niektóre z nich.

Uczniowie „Dziubińskiej”, dzięki współpracy ze Stowarzyszeniem EkoGolądkowo, mają także okazję uczestniczyć w obsłudze gastronomicznej wielu wydarzeń organizowanych przez Krajową Radę Izb Rolniczych, takich jak chociażby konferencje odbywające się w gmachu Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej.

Dziś golądkowska „żywieniówka” poleca naszym czytelnikom dania na wigilijny stół:

Ciasteczka kruche:
Normatyw surowcowy: 0,50kg mąki, 0,20kg cukru pudru, 0,25kg masła, 1 jajo, 2 żółtka, 0,01 kg cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, masło, cukier i cukier waniliowy posiekać nożem na stolnicy. Dodać jaja i zagnieść. Schłodzić. Rozwałkować ciasto na stolnicy na placek 3 mm grubości. Wycinać foremkami dowolne kształty. Piec na złoty kolor. Do ciasta można dodać mak, orzechy posiekane, dowolny zapach

Sałatka śledziowa z czerwoną cebulą i kukurydzą.
Normatyw surowcowy: 4 śledzie solone, 1 cebula czerwona, puszka kukurydzy, 1 duże jabłko,
2 – 3 łyżki majonezu, sok z ½ cytryny, ziarna granatu, pieprz

Wykonanie: Wymoczone i wysuszone śledzie pokroić w kawałki, a cebulę w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Kukurydzę odcedzić. Wymieszać wszystkie składniki, dodać majonez. Sałatkę odstawić do lodówki, przed podaniem dodać kilka ziaren granatu.

 

Życzymy smacznego !!!!

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *