Czerwona porzeczka pod bezową kołderką
2016-09-04 11:35:09
Biel i czerwień, nie tylko piękne kolory, ale też kwaśny posmak mieszający się z delikatną słodyczą…czy może być coś lepszego na lato?
Smak porzeczek to dla mnie jeden ze smaków dzieciństwa. Pamiętam, że będąc u babci, zbierałyśmy je razem z siostrą do kubeczków. Potem rozcierałyśmy z cukrem i zajadałyśmy się tą kwaskowatą słodkością. Były jeszcze lemoniady porzeczkowe, zalewane gazowaną wodą z syfonu. Mniam… Kiedy pierwszy raz spróbowałam tego pysznego ciasta , zalała mnie fala wspomnień i jakbym przeniosła się w te wakacyjne, słoneczne popołudnia wśród krzewów porzeczek.
Składniki na kruchy spód:
● 250 g mąki pszennej
● 150 g masła, zimnego
● 100 g cukru pudru
● szczypta soli
● 1 łyżka śmietany
● 3 żółtka
Mąkę i masło posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Najłatwiej jednak zmiksować w malakserze. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Tortownicę o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na papier do pieczenia ,dokładnie wylepić spód i wyrównać, lekko ponakłuwać widelcem. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, można je oprószyć mąką.
Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 18 – 20 minut, na jasnozłoty kolor.
Nadzienie:
● 800 g porzeczek (może być czerwona i biała )
● 1 łyżeczka cukru waniliowego
● 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
Porzeczki odszypułkować. Umieścić razem ze skrobią i cukrem w naczyniu, wymieszać. Podgrzać na malutkim ogniu do zagotowania i ostudzić. Porzeczka puści sok, który połączy się ze skrobią i stworzy coś na kształt kisielu.
Beza:
● 4 białka
● szczypta soli
● 200 g drobnego cukru do wypieków
● 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
● pół szklanki płatków migdałów, do oprószenia

Sylwia Szajter-Ziółek
Pracownia tortów artystycznych
„Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884
www.slodkiemarzenia.com
Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić białka i zacząć ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodać sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać partiami cukier , ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię i lekko wymieszać szpatułką.
Na podpieczony spód (może być gorący) wyłożyć nadzienie porzeczkowe, wyrównać. Na nie wyłożyć bezę, którą oprószyć płatkami migdałów. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i natychmiast obniżyć temperaturę do 140ºC (termoobieg). Piec przez około 1 godzinę do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący. Wystudzić w stygnącym piekarniku.
Koniecznie spróbujcie 🙂
Smacznego 🙂
Sylwia Szajter-Ziółek
Pracownia tortów artystycznych
„Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884
www.slodkiemarzenia.com