CIASTO ŻÓŁTKOWE Z TRUSKAWKAMI

2017-07-26 9:12:10

Jest lato i najchętniej sięgamy po lekkie słodycze z sezonowymi owocami. Mam dużo zamówień na bezę Pavlowej czy tort bezowy. Po takim pieczeniu zostaje mi mnóstwo żółtek, które postanowiłam spożytkować. W ten sposób powstało to ciasto 😉

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia” tel. 515 135 884 www.slodkiemarzenia.com

Skład:
● 10 żółtek
● 1 szklanka cukru + 1 opakowanie cukru wanilinowego
● 3/4 szkl oleju
● 1/4 szkl jogurtu naturalnego
● 2 szklanki mąki
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● skórka starta z 1 cytryny + 3 łyżki soku cytrynowego
● garść truskawek pokrojonych w ćwiartki
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, jasną masę. Kolejno dodawać olej, jogurt, skórkę i sok z cytryny, wszystko mieszając w miarę delikatnie łyżką. Proszek przesiać razem z mąką i mieszając dodawać partiami do ciasta. Przełożyć wszystko do formy i na wierzchu ułożyć przygotowane owoce. Piec w temp. 180 st. C przez ok 40-50 min lub do suchego patyczka.
Ciasto jest bardzo smaczne i delikatniejsze niż z dodatkiem białek.

Smacznego 🙂

Sylwia
Szajter-Ziółek

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *