CIASTO MARCHEWKOWE

2017-06-08 3:00:03

Popularne w Wielkiej Brytanii i USA – zyskało wielu fanów na całym świecie. Jest proste do przygotowania, oprócz tartej marchewki robi się je z mąki, jajek i oleju roślinnego. Dodatek ananasa i przypraw korzennych sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne, o niepowtarzalnym smaku. Zachęcam więc do działania i zrobienia tego zdrowego i pysznego ciasta, ze sprawdzonego, prostego przepisu.


Składniki:

● 1,5 szklanki mąki pszennej
● 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
● 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
● 2 łyżeczki cynamonu
● 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
● 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
● 1/2 łyżeczki kardamonu
● 1/4 łyżeczki soli
● 2/3 szklanki oleju rzepakowego
● 4 jajka, roztrzepane
● pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
● 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki

Sylwia Szajter-Ziółek Pracownia tortów artystycznych „Słodkie Marzenia”
tel. 515 135 884, www.slodkiemarzenia.com

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem ( można rózgą kuchenną).
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę i ananasy, wymieszać łyżką.
Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego 🙂
Sylwia Szajter-Ziółek

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *