Blok
2016-01-04 1:56:35
Kiedy jako młoda gospodyni w 1981 roku chciałam przygotować coś smacznego na świąteczny stół dostałam od kuzynki przepis na domowy blok. Blok tak posmakował domownikom, że do tej pory robię go na święta. Wtedy z dostępnych składników była tylko woda, resztę trzeba było kupić na kartki lub zdobyć innym sposobem.
Na blok potrzeba:
● 3 szklanki mleka w proszku
● kostka masła (wtedy margaryna Palma)
● 1 szklanka cukru
● ½ szklanki wody
● 3 łyżki kakao, orzechy, bakalie, herbatniki
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i kakao, wrzucamy masło. Zagotowujemy, lekko studzimy i wsypujemy mleko w proszku. Dobrze mieszamy i dodajemy orzechy, bakalie i herbatniki. Przekładamy do foremki keksowej, na wierzchu możemy posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi, wynosimy w chłodne miejsce.Następnego dnia można jeść.
Ewa Krupic